Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu
Kotlety mielone z lubczykiem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Danie z dodatkiem dobrze znanej amatorom rosołu przyprawy zachwyci cudownym aromatem i delikatnością smaku. Musicie spróbować — szybko zniknie z talerzy.
Jeśli nie wiecie jak urozmaicić kotlety mielone, dodajcie do mięsa posiekany lubczyk. Aromatyczna przyprawa świetnie podkreśli smak dania. Tak pysznego obiadu dawno nie przygotowaliście. Skusicie się?
Przepis na wyborne kotlety mielone z lubczykiem
Składniki:
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 twarda bułka mleka
1 niewielka cebula
1 jajo
2 łyżki posiekanego lubczyku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z lubczykiem? Aromatyczny przysmak nie ma sobie równych
Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Można je podgrzać, jeśli wcześniej było w lodówce. Namaczamy ją około kwadransa. Cebulę obieramy i siekamy. Umieszczamy ją w misce wraz z mięsem mielonym, jajkiem i odsączoną z nabiału mięciutką kajzerką.
Wsypujemy lubczyk, pieprz ziołowy oraz trochę soli. Masę wyrabiamy dłońmi. Będzie gotowa, gdy przestanie przywierać do dłoni podczas mieszania. Wtedy moczymy delikatnie dłonie i formujemy niezbyt duże, nieco spłaszczone kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy się zrumienią, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z lubczykiem podajemy z klasycznym i dodatkami np. z ziemniakami z wody i marchewką z groszkiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na mięsne rarytasy. Polecamy lekkie mielone z piekarnika od babci Stasi. Być może przypadną wam do gustu też nietuzinkowe schabowe marynowane w piwie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd
Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis
Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa