Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu

Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu

Aromatyczne kotlety mielone z lubczykiem
canva/pixelshot

Kotlety mielone z lubczykiem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Danie z dodatkiem dobrze znanej amatorom rosołu przyprawy zachwyci cudownym aromatem i delikatnością smaku. Musicie spróbować — szybko zniknie z talerzy.

Jeśli nie wiecie jak urozmaicić kotlety mielone, dodajcie do mięsa posiekany lubczyk. Aromatyczna przyprawa świetnie podkreśli smak dania. Tak pysznego obiadu dawno nie przygotowaliście. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety mielone z lubczykiem

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 twarda bułka mleka

  • 1 niewielka cebula

  • 1 jajo

  • 2 łyżki posiekanego lubczyku

  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z lubczykiem? Aromatyczny przysmak nie ma sobie równych

Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Można je podgrzać, jeśli wcześniej było w lodówce. Namaczamy ją około kwadransa. Cebulę obieramy i siekamy. Umieszczamy ją w misce wraz z mięsem mielonym, jajkiem i odsączoną z nabiału mięciutką kajzerką.

Wsypujemy lubczyk, pieprz ziołowy oraz trochę soli. Masę wyrabiamy dłońmi. Będzie gotowa, gdy przestanie przywierać do dłoni podczas mieszania. Wtedy moczymy delikatnie dłonie i formujemy niezbyt duże, nieco spłaszczone kotlety.

Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy się zrumienią, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z lubczykiem podajemy z klasycznym i dodatkami np. z ziemniakami z wody i marchewką z groszkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na mięsne rarytasy. Polecamy lekkie mielone z piekarnika od babci Stasi. Być może przypadną wam do gustu też nietuzinkowe schabowe marynowane w piwie.

Kotlety mielone z lubczykiem są pyszne
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: