Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem są sycące i chrupiące. Niezwykłego aromatu dodaje im wyrazisty ser, który sprawia, że konsystencja i smak specjału są zachwycające. Przygotujcie od razu większą porcję, bo danie zniknie w mgnieniu oka.
Mało kto oprze się chrupiącym plackom ziemniaczanym. Wzbogacając klasyczny przysmak o solidną porcję pełnego aromatu sera żółtego, przygotujecie danie, które spodoba się nawet najbardziej wybrednym amatorom potraw z ziemniaków. Warto skusić się na urozmaicenie dobrze znanego smaku — nowy zachwyci was od pierwszego kęsa.
Przepis na złociste placki ziemniaczane z żółtym serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 niezbyt duże cebule
2 jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 6 łyżkach wrzątku
200 g wyrazistego sera żółtego np. dojrzewającego czy wędzonego
45 g mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić złociste placki ziemniaczane z żółtym serem?
Ziemniaki pozbawiamy skórki i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę odciskamy z płynu. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do rozdrobnionych, pozbawionych soku ziemniaków.
Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy go do warzyw wraz z mąką i jajkami lub kleikiem lnianym. Składniki starannie łączymy. Na koniec masę doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Na patelni rozgrzewamy nieco grubszą warstwę oleju.
Łyżką formujemy placki ziemniaczane i smażymy je na średni m ogniu do czasu, aż będą rumiane z obu stron. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem pomidorowym czy gęstą śmietaną i świeżymi ziołami.
Złociste placki ziemniaczane z serem żółtym można wzbogacić o dodatek grzybów. W tym artykule znajdziecie dokładny przepis na ten rarytas. Z tego materiału natomiast dowiecie się jak — krok po kroku — ulubione danie wielu smakoszy przyrządzić w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa