Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
canva/estefaniavizcaino

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent

29 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy .

Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami.

W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji , z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.

Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał i wyglądał apetycznie?

Surowa wołowina będzie wyglądać świeżo i apetycznie o wiele dłużej, kiedy skropisz ją odrobiną soku z cytryny. Sok wlej pod sam koniec wyrabiania mięsa. Sok nie będzie wyczuwalny w mięsie, a efekty widoczne są od razu.

Dobrym sposobem na zachowanie ładnego wyglądu tatara jest dodatek oliwy z oliwek. Łyżkę oliwy wlej do mięsa podczas wyrabiania. Nie dość, że wołowina będzie pulchniejsza i bardziej delikatna, to jeszcze zachowa estetyczny wygląd na dłużej.

Jak odpowiednio przyrządzić wołowinę do tatara? Danie wyjdzie jak z najlepszej restauracji

Wybierz kawałek świeżej wołowiny bez kości. Najlepsza będzie polędwica lub ligawa. Mięso zmiel w maszynce lub drobno posiekaj, następnie przełóż do miski. Na 500 g mięsa wlej 100 ml bardzo zimnej wody, łyżkę musztardy i zacznij wyrabiać mięso ręcznie.

Następnie wlej łyżkę oliwy z oliwek i ubijaj wołowinę, żeby stała się miękka i delikatna. Im dokładniej wyrobisz mięso, tym będzie smaczniejsze. Wołowinę skrop sokiem z cytryny, przykryj folią spożywczą i przygotuj dodatki.

Kiedy trzeba solić karpia? Wystarczy jeden błąd, a ryba wyjdzie sucha i straci smak. Dowiedz się również, jak upiec schab, żeby był soczysty i pełen smaku.

co zrobić żeby tatar nie ciemniał
canva/mikafotostok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy