Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowa jest 1 czynność
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2022 14:29

Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowa jest 1 czynność

Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowe jest jej wymoczenie
canva/zeleno

Wątróbka potrafi być bardzo smaczna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Z całą pewnością będzie soczysta, delikatna i smaczna kiedy namoczysz ją wcześniej w maślance lub mleku. Nigdy nie doprawiaj mięsa solą przed obróbką termiczną, bo wyjdzie twarde. Poznaj też inne tajniki smacznej wątróbki.

Wiele osób nie przepada za wątróbką. Głównym powodem jest niewłaściwe przygotowanie mięsa przed smażeniem lub pieczeniem oraz dodanie soli w nieodpowiednim momencie. Te błędy sprawiają, że wątróbka jest twarda, ciężka i gorzka.

Wątróbkę możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy ją pieką, inni smażą. Moja propozycja podania? Wątróbkę obsmażam na oleju rzepakowym i przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę posiekaną cebulę, dodaję plasterki jabłka. Całość doprawiam suszonym majerankiem.

Na patelnię przekładam podsmażone wątróbki i smażę 3-4 minuty, dopiero później doprawiam solą i pieprzem. Wątróbkę podaję z kromką świeżego pieczywa. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Wątróbkę wcześniej przygotowuję w odpowiedni sposób.

Kluczowe jest przygotowanie wątróbki przed obróbką termiczną

Wątróbkę na początku opłucz pod bieżącą wodą, następnie oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski, zalej maślanką i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Zamiast maślanki możesz wykorzystać również mleko.

Dzięki moczeniu w produktach mlecznych, wątróbka będzie bardzo delikatna, miękka i nie nabierze gorzkawego smaku. Mięso będzie soczyste i bardzo smaczne. To najlepszy sposób na przyrządzenie wątróbki.

Kiedy doprawić wątróbkę? Wiele osób popełnia podstawowy błąd

Nigdy nie sól wątróbki przed smażeniem lub pieczeniem. Sól zamyka pory w mięsie, więc stanie się twarda, jak podeszwa. Wątróbkę najpierw usmaż lub upiecz i dopiero wtedy oprósz solą i pieprzem.

Podczas smażenia obracaj mięso przy pomocy szczypiec. W ten sposób nie naruszysz struktury wątróbki i nie będzie pryskać. Wątróbkę smaż na oleju rzepakowym około 5 minut na stronę. Mięso z piekarnika będzie gotowe po około 30 minutach pieczenia w 200 stopniach C.

Jak prawidłowo gotować makaron? Dowiedz się również, czy można mrozić sałatkę jarzynową, która została po świętach.

wątróbka
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: