Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
Planujecie w najbliższym czasie piec schab? Może będziecie go przygotowywać na Święta? A wiecie, w jaki sposób go przyrządzić, by nie wyszedł suchy? Ważne są przyprawy, czas marynowania mięsa oraz sposób jego pieczenia. Jednak największe znaczenie ma obsmażenie schabu przed pieczeniem.
Pieczony schab można zaserwować na rodzinny obiad, a po wystudzeniu pokroić go w cienkie plasterki i podać na półmisku zimnych mięs. W obu przypadkach ważne jest, by mięso było soczyste. Suchy schab niestety nie zachwyca smakiem.
Żeby mięso było soczyste i pełne smaku, musimy je wcześniej zamarynować, np. w ziołach, przyprawach i soku z cytryny. Sok rozmiękcza twarde włókna wieprzowiny. Schab dzięki temu zyska doskonałą kruchość. A jak upiec schab, żeby był soczysty? Kluczowym elementem jego przygotowania jest obsmażenie surowego kawałka mięsa zaraz przed wstawieniem do piekarnika.
Schab musi być pieczony w odpowiedniej temperaturze, zawsze pod przykryciem, żeby się nie wysuszył. Zrezygnuj również z funkcji termoobiegu, bo zbytnio wysusza mięso. Klasyczne grzanie góra-dół będzie znacznie lepszym wyborem.
Prosty sposób na soczysty schab z piekarnika. Wychodzi za każdym razem
Zamarynowany schab przed pieczeniem obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Wysoka temperatura pozamyka pory w mięsie, dzięki czemu nie będzie z niego wypływał sok. Do obsmażenia mięsa wykorzystaj rafinowaną oliwę z oliwek, masło klarowane lub olej rzepakowy.
Schab koniecznie piecz pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, najlepiej w temperaturze 180-190 stopni C z opcją grzania góra-dół. Schab piecz 45-60 minut, w zależności od wielkości kawałka.
Jak zamarynować schab do pieczenia? Będzie smakował wyśmienicie
Na początku natrzyj schab solą i pieprzem i odstaw. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, słodką papryką mieloną i czosnkiem granulowanym. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso.
Schab owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin, żeby skruszał. Pół godziny przed obsmażeniem i pieczeniem, wyjmij mięso z lodówki. Schab musi się ogrzać do temperatury pokojowej. Zbyt duża i gwałtowna zmiana temperatury źle wpływa na strukturę i smak mięsa.
Dowiedz się również, jak przygotować mak do świątecznych przysmaków. Na Boże Narodzenie planujesz usmażyć karpia? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować rybę, żeby nie miała posmaku mułu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycająca pieczeń z selera. Zdrowe i lubiane warzywo w eleganckim wydaniu. Aż ślinka cieknie
Keks ryżowy lżejszy niż klasyczny. Dodatek 1 owocu zwiększa wilgotność ciasta
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama