Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać
Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.
Jak przygotować buraki piernikowe z resztek po gotowaniu barszczu czerwonego?
Katarzyna Bosacka zachęca do przerabiania produktów, które zostały po świętach. Można z nich wyczarować jeszcze niejedno pyszne danie. Pomysły dziennikarki są bardzo proste, ale niezwykle apetyczne.
Buraki po gotowaniu barszczu czerwonego w łatwy sposób zmienisz w warzywo obiadowe. Katarzyna Bosacka proponuje aromatyczne buraki piernikowe. Jak je przyrządzić?
Buraki z barszczu czerwonego zetrzyj na tarce. Dodaj do nich przyprawę do piernika i podsmaż całość na patelni. Tak przygotowane buraki wyśmienicie pasować będą do mięsa wieprzowego a także gęsi lub kaczki.
Jakie jeszcze dania można przyrządzić z buraków z barszczu czerwonego?
Resztki po przyrządzaniu barszczy czerwonego lub zakwasu możesz zamienić w elegancką ciepłą przekąskę. Potrzeba do tego zaledwie kilku składników. Już po kilkunastu minutach możemy wystawić na stół pachnącą tartę.
Buraki zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z jajkiem i śmietaną kremówką. Możesz dodać do masy ser kozi lub słony ser typu feta. Wylej całość do formy, zapiecz i gotowe.
Grzanki z burakiem i kozim serem również sprawdzą się na rozmaite okazje. Na pieczywo połóż cieniutko pokrojone warzywa po gotowaniu barszczu czerwonego. Grzanki zapiecz z dodatkiem koziego sera. Takie wykwintne kanapeczki możesz udekorować listkami rukoli. Z resztek po gotowaniu barszczu możesz przygotować soczyste kotlety mielone. Sałatka z buraków jest idealnym sposobem na włączenie tych warzyw do swojej diety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: haps