Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.12.2022 17:15

Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać

barszcz czerwony
Canva / Photosiber ; Instagram / @katarzynabosacka

Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.

Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.

Jak przygotować buraki piernikowe z resztek po gotowaniu barszczu czerwonego?

Katarzyna Bosacka zachęca do przerabiania produktów, które zostały po świętach. Można z nich wyczarować jeszcze niejedno pyszne danie. Pomysły dziennikarki są bardzo proste, ale niezwykle apetyczne.

Buraki po gotowaniu barszczu czerwonego w łatwy sposób zmienisz w warzywo obiadowe. Katarzyna Bosacka proponuje aromatyczne buraki piernikowe. Jak je przyrządzić?

Buraki z barszczu czerwonego zetrzyj na tarce. Dodaj do nich przyprawę do piernika i podsmaż całość na patelni. Tak przygotowane buraki wyśmienicie pasować będą do mięsa wieprzowego a także gęsi lub kaczki.

Jakie jeszcze dania można przyrządzić z buraków z barszczu czerwonego?

Resztki po przyrządzaniu barszczy czerwonego lub zakwasu możesz zamienić w elegancką ciepłą przekąskę. Potrzeba do tego zaledwie kilku składników. Już po kilkunastu minutach możemy wystawić na stół pachnącą tartę.

Buraki zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z jajkiem i śmietaną kremówką. Możesz dodać do masy ser kozi lub słony ser typu feta. Wylej całość do formy, zapiecz i gotowe.

Grzanki z burakiem i kozim serem również sprawdzą się na rozmaite okazje. Na pieczywo połóż cieniutko pokrojone warzywa po gotowaniu barszczu czerwonego. Grzanki zapiecz z dodatkiem koziego sera. Takie wykwintne kanapeczki możesz udekorować listkami rukoli. Z resztek po gotowaniu barszczu możesz przygotować soczyste kotlety mielone. Sałatka z buraków jest idealnym sposobem na włączenie tych warzyw do swojej diety.

Canva / Julie Cozlenco / 500px
Canva / Julie Cozlenco / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps