Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady
Befsztyk tatarski
canva/ValentynVolkov, Getty Images

Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady

20 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Przygotowujesz się na małą imprezę i zrobiłeś tatar, lecz ten szybko zaczął ciemnieć? Aby temu zapobiec, kluczowe są dwie zasady. Po pierwsze nie należy mieszać mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, a po drugie trzeba dodać do mięsa odrobinę soku z cytryny. Poniżej zamieściliśmy więcej ważnych informacji na temat idealnego tatara.

Tatar stanowi delikates, który ochoczo przygotowywany jest na szczególne okazje. Dlatego też tak ważny jest ładny i apetyczny wygląd dania - nikomu nie zależy bowiem, aby tatar odpychał swoją prezencją.

Ryzyko ściemnienie mięsa po posiekaniu jest całkiem spore, lecz wystarczy zastosować się do dwóch zasad, aby zminimalizować to zagrożenie. Dzięki nim każda porcja mięsnej przekąski zachwyci.

Tatar zmienia kolor? Wiemy co robić

Mięso wołowe charakteryzuje się soczystym czerwonym kolorem, który jest dużą zaletą każdego tatara. Niestety pod wpływem tlenu i innych czynników barwnik w mięsie utlenia się i blaknie, nadając mięsu szaro-brązowy, mało apetyczny kolor.

Najważniejszą zasadą podczas sporządzania tatara, jest niemieszanie go z cebulą przed podaniem. Siekana cebula wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny.

Skrop mięso sokiem z cytryny

Tak jak w przypadku innych produktów spożywczych, które w czasie utleniania zmieniają kolor, z pomocą przychodzi sok z cytryny. Zawiera on witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy.

Pamiętaj, żeby nie wlać go za dużo - na 200 gramową porcję mięsa, sok wyciśnięta z 1 plasterka w zupełności wystarczy. Więcej może przyczynić się do zmiany smaku tatara.

Siekać czy mielić?

Odwieczne pytanie, wokół którego od lat toczą się zażarte dyskusje. Eksperci nie mają jednak złudzeń i tatar siekany generalnie lepiej smakuje od mielonego. Jego tekstura jest zwyczajnie przyjemniejsza.

Nie wykluczają oni jednak również mielenia mięsa w sytuacjach, gdy siekanie jest niemożliwe, brakuje czasu w warunkach domowych, lub po prostu gotujący nie ma takich zdolności kulinarnych. Ostateczna decyzja należy zawsze do Ciebie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasycznego tatara z niecodziennym dodatkiem. Ten tekst wyjawia przepis na tradycyjny sos tatarski.

Tatar

Źródło zdjęcia: canva/Dihan de Silva, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: forum.gazeta; befsztykblog.wordpress

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl