Smakosze.pl
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

canva/Vladimirv Volodin

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g uniwersalnej mąki pszennej

  • 280 ml wody

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Wodę delikatnie podgrzewamy — powinna mieć temperaturę znacznie wyższą od pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do większej miski.

W powstałym kopczyku robimy dołek i wlewamy masło. Wsypujemy sól, po czym, stopniowo wlewając wodę, mieszamy składniki szpatułą. Gdy się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto na pierogi dłońmi.

Po około 15 minutach zagniatania uzyskamy miękką i elastyczną masę, idealną do wypełniania jej farszem. Gotowe ciasto na pierogi warto podzielić na części i rozwałkowywać je partiami. W ten sposób nie będzie wysychało.

Po pomysły na smakowite pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je z bobem. Ten natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przygotowywania pierogów z mięsem.

Ciasto na pierogi z masłem jest idealne

canva/kakofonia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zajadam

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Czytaj więcej >
namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >