Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
canva/Vladimirv Volodin

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g uniwersalnej mąki pszennej

  • 280 ml wody

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Wodę delikatnie podgrzewamy — powinna mieć temperaturę znacznie wyższą od pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do większej miski.

W powstałym kopczyku robimy dołek i wlewamy masło. Wsypujemy sól, po czym, stopniowo wlewając wodę, mieszamy składniki szpatułą. Gdy się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto na pierogi dłońmi.

Po około 15 minutach zagniatania uzyskamy miękką i elastyczną masę, idealną do wypełniania jej farszem. Gotowe ciasto na pierogi warto podzielić na części i rozwałkowywać je partiami. W ten sposób nie będzie wysychało.

Po pomysły na smakowite pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je z bobem. Ten natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przygotowywania pierogów z mięsem.

Ciasto na pierogi z masłem jest idealne
canva/kakofonia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zajadam