Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Bób jada się ze skórką czy bez?
canva/SvegStock, HelenL100

Bób jest smakowitym i niezwykle zdrowym warzywem sezonowym, które właśnie trafiło na targowiska i do sklepów. Wielu z nas zastanawia się, w jakiej postaci można je jeść — w skórce czy bez? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.

Bób obfituje w wiele cennych składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwas foliowy czy magnez. Jest również znakomitym źródłem witamin w tym witaminy A, C i tych z grupy B. Warto więc po niego sięgać. Jednak, by w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go najpierw przygotować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Bób można jeść ze skórką

Sezon na to znakomite i niezwykle sycące warzywo właśnie się zaczął. Obecnie zakupić możemy młody bób, który nie wymaga długiego gotowania, a po przyrządzeniu ma niezwykle miękką skórkę. Z tego względu obieranie możemy pominąć.

Pozostawienie skórki nie wpłynie negatywnie na walory smakowe warzywa, a my dostarczymy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. To właśnie w tej części rośliny znajduje się znaczna ilość witamin.

Kiedy warto obrać bób?

Otoczkę często usuwamy z obawy przed dolegliwościami trawiennymi. W przypadku młodego bobu — którego skórka nie jest tak twarda, jak u starszych ziaren — nie musimy tego robić. Wystarczy dobrze namoczyć ziarna przed gotowaniem.

Usuwanie zewnętrznej warstwy jest natomiast zalecane, gdy przygotowujemy bób w końcówce sezonu. Wtedy jego skórka nie jest już tak delikatna i rzeczywiście o wiele częściej może podrażniać układ pokarmowy lub też po prostu być niesmaczna. Obieranie może zatem okazać się niezbędne.

Po smaczne przepisy z udziałem bobu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego farsz do pierogów. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie placki z jego dodatkiem.

Bób można jeść ze skórką
canva/maxg71

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp