Smakosze.pl
Bób jada się ze skórką czy bez?

canva/SvegStock, HelenL100

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bób jest smakowitym i niezwykle zdrowym warzywem sezonowym, które właśnie trafiło na targowiska i do sklepów. Wielu z nas zastanawia się, w jakiej postaci można je jeść — w skórce czy bez? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.

Bób obfituje w wiele cennych składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwas foliowy czy magnez. Jest również znakomitym źródłem witamin w tym witaminy A, C i tych z grupy B. Warto więc po niego sięgać. Jednak, by w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go najpierw przygotować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Kotlety schabowe po chłopsku

Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału

CZYTAJ DALEJ

Bób można jeść ze skórką

Sezon na to znakomite i niezwykle sycące warzywo właśnie się zaczął. Obecnie zakupić możemy młody bób, który nie wymaga długiego gotowania, a po przyrządzeniu ma niezwykle miękką skórkę. Z tego względu obieranie możemy pominąć.

Pozostawienie skórki nie wpłynie negatywnie na walory smakowe warzywa, a my dostarczymy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. To właśnie w tej części rośliny znajduje się znaczna ilość witamin.

Kiedy warto obrać bób?

Otoczkę często usuwamy z obawy przed dolegliwościami trawiennymi. W przypadku młodego bobu — którego skórka nie jest tak twarda, jak u starszych ziaren — nie musimy tego robić. Wystarczy dobrze namoczyć ziarna przed gotowaniem.

Usuwanie zewnętrznej warstwy jest natomiast zalecane, gdy przygotowujemy bób w końcówce sezonu. Wtedy jego skórka nie jest już tak delikatna i rzeczywiście o wiele częściej może podrażniać układ pokarmowy lub też po prostu być niesmaczna. Obieranie może zatem okazać się niezbędne.

Po smaczne przepisy z udziałem bobu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego farsz do pierogów. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie placki z jego dodatkiem.

Bób można jeść ze skórką

canva/maxg71

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >