Smakosze.pl
Kotlety schabowe po chłopsku

canva/GMVozd

Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście.

Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne kotlety schabowe po chłopsku

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 8 plastrów parzonego boczku

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 mała cebula

  • 1 jajo

  • mąka pszenna do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych po chłopsku:

Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je widelcem. W osobnym naczyniach umieszczamy mąkę oraz bułkę tartą.

Kotlety schabowe panierujemy, kolejno zanurzając je w mące, jajku i bułce. Smażymy na średnim ogniu i dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się z obu stron zrumienią. Kotlety przenosimy na talerze. Boczek podsmażamy do zrumienienia i układamy go na kotletach.

Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy ją i delikatnie podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu. Ogórka kroimy w niewielką kostkę, po czym wrzucamy go do cebuli. Chwile jeszcze razem podgrzewamy. Zawartość patelni rozkładamy na boczku. Kotlety schabowe po chłopsku podajemy z ziemniakami i surówką.

Po inne pomysły na smakowite kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je w piwie. Ten natomiast zdradza sekret smakowitego specjału w wersji po lubelsku.

Kotlety schabowe skuszą niejednego smakosza

canva/pawelwizja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olciagotuje

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >