Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału
Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście.
Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?
Przepis na wyborne kotlety schabowe po chłopsku
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
8 plastrów parzonego boczku
1 ogórek kiszony
1 mała cebula
1 jajo
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
papryka słodka mielona
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych po chłopsku:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je widelcem. W osobnym naczyniach umieszczamy mąkę oraz bułkę tartą.
Kotlety schabowe panierujemy, kolejno zanurzając je w mące, jajku i bułce. Smażymy na średnim ogniu i dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się z obu stron zrumienią. Kotlety przenosimy na talerze. Boczek podsmażamy do zrumienienia i układamy go na kotletach.
Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy ją i delikatnie podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu. Ogórka kroimy w niewielką kostkę, po czym wrzucamy go do cebuli. Chwile jeszcze razem podgrzewamy. Zawartość patelni rozkładamy na boczku. Kotlety schabowe po chłopsku podajemy z ziemniakami i surówką.
Po inne pomysły na smakowite kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je w piwie. Ten natomiast zdradza sekret smakowitego specjału w wersji po lubelsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: olciagotuje