Smakosze.pl

canva/GMVozd

Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście.

Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety schabowe po chłopsku

Składniki:
  • 4 plastry schabu bez kości

  • 8 plastrów parzonego boczku

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 mała cebula

  • 1 jajo

  • mąka pszenna do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych po chłopsku:

Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je widelcem. W osobnym naczyniach umieszczamy mąkę oraz bułkę tartą.

Kotlety schabowe panierujemy, kolejno zanurzając je w mące, jajku i bułce. Smażymy na średnim ogniu i dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się z obu stron zrumienią. Kotlety przenosimy na talerze. Boczek podsmażamy do zrumienienia i układamy go na kotletach.

Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy ją i delikatnie podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu. Ogórka kroimy w niewielką kostkę, po czym wrzucamy go do cebuli. Chwile jeszcze razem podgrzewamy. Zawartość patelni rozkładamy na boczku. Kotlety schabowe po chłopsku podajemy z ziemniakami i surówką.

Po inne pomysły na smakowite kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je w piwie . Ten natomiast zdradza sekret smakowitego specjału w wersji po lubelsku .

Kotlety schabowe skuszą niejednego smakosza
canva/pawelwizja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olciagotuje

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >