Smakosze.pl
Sos tatarski

canva/Louno_M, Getty Images

Klasyczny przepis na sos tatarski

8 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować.

Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę.

Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sos tatarski

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ogórki konserwowe

  • Kilka grzybków marynowanych 

  • 1/4 pęczka szczypiorku

  • 1/4 pęczka pietruszki

  • 1 mała cebulka lub pół dużej

  • 3 łyżeczki chrzanu

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Wrzuć ją do sporej miski. Ogórki konserwowe odsącz ze słonej zalewy i także pokrój w drobną kostkę. To samo powtórz z grzybkami.

Zupa kalafiorowa

Prosty przepis na zupę kalafiorową

CZYTAJ DALEJ

Posiekaj drobno pietruszkę i szczypiorek. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, chrzan, cukier, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki.

Sos przełóż następnie do wyparzonego i czystego słoika, który należy włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy smaki przegryzą się, będzie smakował obłędnie. Smacznego.

Kolejną propozycją do sosu mogą być te kotlety schabowe, które panierowane są w majonezie i bułce tartej bez dodatku jajek.

Sos tatarski

Źródło: canva/PeteerS, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >