Klasyczny przepis na sos tatarski
Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować.
Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sos tatarski
Składniki:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ogórki konserwowe
Kilka grzybków marynowanych
1/4 pęczka szczypiorku
1/4 pęczka pietruszki
1 mała cebulka lub pół dużej
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Gotowanie rozpocznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Wrzuć ją do sporej miski. Ogórki konserwowe odsącz ze słonej zalewy i także pokrój w drobną kostkę. To samo powtórz z grzybkami.
Posiekaj drobno pietruszkę i szczypiorek. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, chrzan, cukier, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
Sos przełóż następnie do wyparzonego i czystego słoika, który należy włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy smaki przegryzą się, będzie smakował obłędnie. Smacznego. Kolejną propozycją do sosu mogą być te kotlety schabowe, które panierowane są w majonezie i bułce tartej bez dodatku jajek.
Źródło: canva/PeteerS, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl