Smakosze.pl Przepisy Cudny kotlet szwajcarski z płynnym serem w środku
canva/Slatan

Cudny kotlet szwajcarski z płynnym serem w środku

30 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlet szwajcarski, inaczej nazywany również cordon bleu, może zrewolucjonizować przyszłe obiady, które przygotujesz dla swoich domowników. W środku panierowanego schabu schowany jest pyszny roztopiony ser oraz aromatyczna szynka szwarcwaldzka, dzięki czemu całe danie pięknie pachnie i smakuje. Niżej zdradzamy, jak wykonać je krok po kroku. Dużym atutem potrawy jest jej prostota i szybkość wykonania.

Kotlety szwajcarskie mogą nie zdradzać zbyt wiele z samej nazwy, jednak wystarczy rozkroić niepozornie wyglądające schabowe, aby natychmiast zauważyć kolosalną różnicę. Rozpływający się po talerzu ser oraz intensywna szynka szwarcwaldzka sprawiają, że nie można oderwać od kotletów oczu.

Klasycznie poniższe danie przygotowuje się z cielęciny, jednak mięso to jest dość drogie, a niektórzy nie przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Dlatego w bardziej budżetowej wersji można z powodzeniem użyć schabu. Zalecamy podawać kotlety ze świeżo usmażonymi frytkami, aby doświadczenie było jeszcze przyjemniejsze.

Przepis na kotlet szwajcarski

Składniki:

  • 600 g schabu

  • 120 g szynki szwarcwaldzkiej

  • 120 g ostrego sera w plasterkach

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij gotowanie od pokrojenia kawałka schabu na równej grubości kotlety. Przykryj je folią spożywczą, która uchroni kuchnie przed ewentualnym pryskającym mięsem i rozbij tłuczkiem, uważając przy tym, żeby żadnego z nich nie rozerwać. Każdy kawałek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na środku kotletów połóż po plasterku żółtego sera (doskonale spisuje się ementaler czy radamer) oraz szynki szwarcwaldzkiej. Wielkość plasterków dostosuj do szerokości kotletów. Mięso zwiń na pół w taki sposób, aby farsz nie miał możliwości wypadnięcia.

W misce rozbełtaj jajko, a na dwóch osobnych talerzach rozsyp bułkę tartą i mąkę. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyskają złoto brązowy kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co do powiedzenia o polskiej kuchni ma Robert Makłowicz. Ten tekst wyjawia przepis na puszyste kotlety mielone.

Cordon bleu

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy