Gdy tylko zaczynają się chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa
Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.
Rozgrzewająca zupa doskonała na chłodne dni
W chłodniejsze dni każdy radzi sobie jak może. Jedni zakładają ciepłe skarpety i swetry, a jeszcze inni ratują się rozgrzewającymi herbatami i podkręcaniem temperatury kaloryfera. Takie starania są skuteczne, ale na krótko. Nic nie działa lepiej niż rozgrzewająca zupa.
Ciepły posiłek rozgrzewa w najlepszy możliwy sposób, bo od środka, dlatego poznaj przepis i ugotuj ją nawet dzisiaj. Wszyscy docenią nie tylko jej właściwości, które przyczyniają się do ogrzania ciała, ale też smak. W dodatku przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka chwil.
Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopniZ czego składa się rozgrzewająca zupa?
Zupa ma swoje właściwości rozgrzewające nie tylko, dlatego że podawana jest na gorąco, ale też dzięki składnikom. To właśnie one długo zatrzymują temperaturę i sycą na długie godziny. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim kapusta, marchew i ziemniaki. Oprócz nich niezbędne są także przyprawy i kilka dodatków, dzięki którym zupa będzie smaczna. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 300 g białej kapusty
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ pęczku natki pietruszki
- mielona wędzona papryka
- mielona ostra papryka
- pieprz
- sól
Rozgrzewająca zupa – przepis
Przygotowania rozpocznij od obrania i umycia wszystkich warzyw. Kapustę pokrój na niewielkie kwadraty, a marchew, cebulę i ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i marchew. Następnie dodaj kapustę i smaż ją, do momentu zarumienienia.
Wsyp ziemniaki i wlej bulion. Całość przypraw liściem laurowym zielem angielskim, pieprzem solą oraz obiema mielonymi paprykami. Dodaj także drobno posiekana ząbki czosnku i wymieszaj składniki. Gotuj przez 20 minut.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez chwilę. Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw pieprzem, solą. Zupę rozgrzewająca podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także przygotowane przez Biedronkę promocje oraz wypróbuj przepis na obiad z makaronu.