Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy tylko zaczynają się chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.11.2024 19:50

Gdy tylko zaczynają się chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

zupa
Fot. Shutterstock/JRJfin

Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.

Rozgrzewająca zupa doskonała na chłodne dni

W chłodniejsze dni każdy radzi sobie jak może. Jedni zakładają ciepłe skarpety i swetry, a jeszcze inni ratują się rozgrzewającymi herbatami i podkręcaniem temperatury kaloryfera. Takie starania są skuteczne, ale na krótko. Nic nie działa lepiej niż rozgrzewająca zupa

Ciepły posiłek rozgrzewa w najlepszy możliwy sposób, bo od środka, dlatego poznaj przepis i ugotuj ją nawet dzisiaj. Wszyscy docenią nie tylko jej właściwości, które przyczyniają się do ogrzania ciała, ale też smak. W dodatku przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka chwil. 

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/arfo
Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopni

Z czego składa się rozgrzewająca zupa?

Zupa ma swoje właściwości rozgrzewające nie tylko, dlatego że podawana jest na gorąco, ale też dzięki składnikom. To właśnie one długo zatrzymują temperaturę i sycą na długie godziny. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim kapusta, marchew i ziemniaki. Oprócz nich niezbędne są także przyprawy i kilka dodatków, dzięki którym zupa będzie smaczna. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 300 g białej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • mielona wędzona papryka
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Rozgrzewająca zupa – przepis

Przygotowania rozpocznij od obrania i umycia wszystkich warzyw. Kapustę pokrój na niewielkie kwadraty, a marchew, cebulę i ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i marchew. Następnie dodaj kapustę i smaż ją, do momentu zarumienienia.

Wsyp ziemniaki i wlej bulion. Całość przypraw liściem laurowym zielem angielskim, pieprzem solą oraz obiema mielonymi paprykami. Dodaj także drobno posiekana ząbki czosnku i wymieszaj składniki. Gotuj przez 20 minut. 

Na koniec dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez chwilę. Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw pieprzem, solą. Zupę rozgrzewająca podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki. 

Sprawdź także przygotowane przez Biedronkę promocje oraz wypróbuj przepis na obiad z makaronu

zu pa.jpg
Fot. Canva/vikif