Obłędny patent na soczyste i puszyste kotlety mielone
Kotlety mielone wychodzą ci mało puszyste i twarde? Mamy doskonały patent, dzięki któremu każdy mielony będzie delikatny i bardzo soczysty. Do masy mięsnej należy dodać cukinię, która nada daniu nowej jakości.
Kotlety mielone podawane są na polskich stołach bardzo często, jednak wiele osób cały czas nie wie, jak zrobić je w idealny sposób. Niżej zdradzamy najprostszą metodę, aby to osiągnąć.
Dodanie tartej cukinii do mięsnej masy sprawi, że wilgoć z warzywa nasączy gotowe kotlety. Dodatkowo delikatnie spulchni je, przez co podczas jedzenia będą mocno puszyste.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki:
900 g mięsa mielonego
270 g cukinii
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 gałązki natki pietruszki
łyżeczka suszonego oregano
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do niej na sam koniec siekany czosnek i smaż 2-3 minuty. Ostudź je i wrzuć do miski. Dodaj mięso i jajko.
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć ją do miski, dopraw oregano, natką pietruszki, wsyp bułkę tartą i wymieszaj masę, aż wszystko się połączy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Uformuj kotlety i obtocz je w półce tartej. Obsmaż na patelni z tłuszczem, a następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Źródło: canva/tgchan, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:?
źródło: kwestiasmaku.com