Smakosze.pl
Kotlety mielone

canva/arfo, Getty Images

Obłędny patent na soczyste i puszyste kotlety mielone

9 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone wychodzą ci mało puszyste i twarde? Mamy doskonały patent, dzięki któremu każdy mielony będzie delikatny i bardzo soczysty. Do masy mięsnej należy dodać cukinię, która nada daniu nowej jakości.

Kotlety mielone podawane są na polskich stołach bardzo często, jednak wiele osób cały czas nie wie, jak zrobić je w idealny sposób. Niżej zdradzamy najprostszą metodę, aby to osiągnąć.

Dodanie tartej cukinii do mięsnej masy sprawi, że wilgoć z warzywa nasączy gotowe kotlety. Dodatkowo delikatnie spulchni je, przez co podczas jedzenia będą mocno puszyste.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 900 g mięsa mielonego

  • 270 g cukinii

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • łyżeczka suszonego oregano

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do niej na sam koniec siekany czosnek i smaż 2-3 minuty. Ostudź je i wrzuć do miski. Dodaj mięso i jajko.

Bazylia w słoikach

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

CZYTAJ DALEJ

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć ją do miski, dopraw oregano, natką pietruszki, wsyp bułkę tartą i wymieszaj masę, aż wszystko się połączy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Uformuj kotlety i obtocz je w półce tartej. Obsmaż na patelni z tłuszczem, a następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Mielone kotlety

Źródło: canva/tgchan, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:?

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >