Warto włożyć cytrynę do zamrażarki. Można ją wykorzystać w kapitalny sposób
Cytryna powszechnie uważana jest za bardzo zdrowy owoc. Nie bez powodu tak często korzystamy z niej w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Większość smakoszy decyduje się na wyciskanie soku lub krojenie cytryn w plastry. Zamrażanie sprawdza się znacznie lepiej.
Jakie tajemnice skrywa cytryna?
Cytryna odgrywa ważną rolę w kulinariach. Często dodajemy ją do słodyczy lub potraw, które wymagają kwaśnego posmaku. Jednak nawet niepozorna cytryna może nas mocno zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o tym, że można ją dodawać nawet do kawy .
Nie da się ukryć, że cytryna należy do grona prozdrowotnych produktów spożywczych. Właśnie na jej bazie przygotowuje się miksturę, która pozwala na oczyszczenie tętnic . Co dokładnie skrywa w sobie cytryna?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, cytryna dostarcza nam sporo witaminy C i rutyny . Drugi ze związków wpływa na zatrzymywanie w organizmie, wspomnianej wcześniej, witaminy C. Połączenie oby substancji poprawia naszą odporność.
Warto zauważyć, że cytryna zawiera również beta-karoten, potas, magnez, sodu, żelaza oraz witaminy z grupy B i E . Portal Poradnik Zdrowie donosi także, że cytryna w swoim wnętrzu skrywa silny przeciwutleniacz, określany mianem limonenu.
Mając na uwadze powyższe właściwości, ciężko się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że cytryna powinna codziennie gościć w naszym jadłospisie . Najlepszą metodą jest jej zamrożenie. Jak należy się do tego zabrać?
Mrożona cytryna w trosce o zdrowie
Na początku cytryna musi być przez nas porządnie umyta. Najlepiej wyszorować ją za pomocą szczotki . Wówczas będziemy mieli pewność, że nie pozostały na jej powierzchni żadne niepożądane elementy. Tak przygotowany owoc wstawiamy do zamrażarki.
Cytryna potrzebuje trochę czasu, zanim całkowicie zamarznie. W związku z tym uzbrójmy się w cierpliwość. Po kilku godzinach owoc powinien być twardy jak kamień. Wyjmujemy go i trzemy na tarce. Powinniśmy otrzymać zamrożone wiórki .
Cytryna w takiej formie musi być oczywiście przechowywana w zamrażarce. Portal Pomysłodawcy przekonuje, że najlepiej sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, sałatek, koktajli, soków i jogurtów. Wystarczy dodać odrobinę, by dostarczyć sobie codzienną dawkę ważnych składników odżywczych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają
-
Odkryjesz ukryte funkcje wytłaczanki po jajkach i już nigdy jej nie wyrzucisz
-
Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
Źródła: Poradnik Zdrowie; Pomysłodawcy