Smakosze.pl
Naleśniki będą jeszcze lepsze

Pixabay / iira116

Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

2 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia naleśniki są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale wie, że najważniejsze w tym daniu jest odpowiednio przygotowane ciasto. Warto pamiętać, że jajka dodaje się na samym początku. Dzięki temu n

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Ciasto na naleśniki skrywa pewne sekrety

Z całą pewnością naleśniki można uznać za jedno z najbardziej kultowych dań. Niektórzy preferują smakołyki serwowane na słodko. Inni stawiają na ich wytrawną odsłonę. Niezależnie od preferencji kluczowym elementem jest ciasto.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak przygotować wyborne ciasto na naleśniki. Dziś skoncentrujemy się na jednym niezwykle ważnym detalu, który może kompletnie zrujnować nasze danie. Winne wszystkiemu jest dodanie jajek w nieodpowiednim momencie.

Przygotowując ciasto na naleśniki, pamiętajmy o tym, aby zaczynać od roztrzepania jajek. Ubite jajka dodajemy do mąki, a następnie wzbogacamy o mleko, wodę i sól. Na samym końcu dodajemy tłuszcz. Dlaczego kolejność jest tak ważna?

Jeżeli ciasto na naleśniki zrobimy, zaczynając o zamieszania mąki z wodą, wówczas będzie ono pełne grudek, które z pewnością nie zostaną uznane za atut naszego dania. Jednak na tym nie kończą się cenne wskazówki. 

Co zrobić, aby naleśniki wyszły idealnie?

Przepyszne naleśniki powinny cechować się delikatnością i puszystością. Kluczowa jest konsystencja surowego ciasta. Wielu smakoszy zakłada, że powinna być ona oceniana na oko. Jednak najlepiej korzystać ze sprawdzonych proporcji.

Najlepiej, jeśli na 500 g mąki przypada 250 ml mleka, 250 ml wody, jedno jajko, 5 ml oleju, szczypta soli i cukru. Takie proporcje sprawią, że naleśniki powinny wyjść perfekcyjnie. Podczas ich smażenia warto pamiętać o jednej rzeczy.

Smażąc naleśniki, pamiętajmy, by nie wylewać na patelnię zbyt wiele oleju. Wówczas nasz smakołyk będzie bardzo tłusty. Warto również nie dodawać za mało oleju. W takim przypadku naleśniki będą się przyklejać do patelni. Między innymi dlatego, warto pierwszy placek potraktować jako testowy.  

Naleśniki są idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Warto również postawić na rozgrzewający przysmak, który świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Przepis Ewy Wachowicz na grochówkę jest niezastąpiony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: To musisz wiedzieć

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >
Ogórki będą rosły fantastycznie

Porady

Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Czytaj więcej >
Rosół z curry

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu curry?

Czytaj więcej >