Smakosze.pl
Naleśniki będą jeszcze lepsze

Pixabay / iira116

Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

2 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia naleśniki są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale wie, że najważniejsze w tym daniu jest odpowiednio przygotowane ciasto. Warto pamiętać, że jajka dodaje się na samym początku. Dzięki temu n

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Ciasto na naleśniki skrywa pewne sekrety

Z całą pewnością naleśniki można uznać za jedno z najbardziej kultowych dań. Niektórzy preferują smakołyki serwowane na słodko. Inni stawiają na ich wytrawną odsłonę. Niezależnie od preferencji kluczowym elementem jest ciasto.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak przygotować wyborne ciasto na naleśniki. Dziś skoncentrujemy się na jednym niezwykle ważnym detalu, który może kompletnie zrujnować nasze danie. Winne wszystkiemu jest dodanie jajek w nieodpowiednim momencie.

Przygotowując ciasto na naleśniki, pamiętajmy o tym, aby zaczynać od roztrzepania jajek. Ubite jajka dodajemy do mąki, a następnie wzbogacamy o mleko, wodę i sól. Na samym końcu dodajemy tłuszcz. Dlaczego kolejność jest tak ważna?

Jeżeli ciasto na naleśniki zrobimy, zaczynając o zamieszania mąki z wodą, wówczas będzie ono pełne grudek, które z pewnością nie zostaną uznane za atut naszego dania. Jednak na tym nie kończą się cenne wskazówki. 

Co zrobić, aby naleśniki wyszły idealnie?

Przepyszne naleśniki powinny cechować się delikatnością i puszystością. Kluczowa jest konsystencja surowego ciasta. Wielu smakoszy zakłada, że powinna być ona oceniana na oko. Jednak najlepiej korzystać ze sprawdzonych proporcji.

Najlepiej, jeśli na 500 g mąki przypada 250 ml mleka, 250 ml wody, jedno jajko, 5 ml oleju, szczypta soli i cukru. Takie proporcje sprawią, że naleśniki powinny wyjść perfekcyjnie. Podczas ich smażenia warto pamiętać o jednej rzeczy.

Smażąc naleśniki, pamiętajmy, by nie wylewać na patelnię zbyt wiele oleju. Wówczas nasz smakołyk będzie bardzo tłusty. Warto również nie dodawać za mało oleju. W takim przypadku naleśniki będą się przyklejać do patelni. Między innymi dlatego, warto pierwszy placek potraktować jako testowy.  

Naleśniki są idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Warto również postawić na rozgrzewający przysmak, który świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Przepis Ewy Wachowicz na grochówkę jest niezastąpiony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: To musisz wiedzieć

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >