Naleśniki będą jeszcze lepsze
Pixabay / iira116

Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

Bez wątpienia naleśniki są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale wie, że najważniejsze w tym daniu jest odpowiednio przygotowane ciasto. Warto pamiętać, że jajka dodaje się na samym początku. Dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Ciasto na naleśniki skrywa pewne sekrety

Z całą pewnością naleśniki można uznać za jedno z najbardziej kultowych dań. Niektórzy preferują smakołyki serwowane na słodko. Inni stawiają na ich wytrawną odsłonę. Niezależnie od preferencji kluczowym elementem jest ciasto.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak przygotować wyborne ciasto na naleśniki. Dziś skoncentrujemy się na jednym niezwykle ważnym detalu, który może kompletnie zrujnować nasze danie. Winne wszystkiemu jest dodanie jajek w nieodpowiednim momencie.

Przygotowując ciasto na naleśniki, pamiętajmy o tym, aby zaczynać od roztrzepania jajek. Ubite jajka dodajemy do mąki, a następnie wzbogacamy o mleko, wodę i sól. Na samym końcu dodajemy tłuszcz. Dlaczego kolejność jest tak ważna?

Kojarzysz czerwone koszyki z Biedronki? Mają ukrytą, dodatkową funkcjęKojarzysz czerwone koszyki z Biedronki? Mają ukrytą, dodatkową funkcjęCzytaj dalej

Jeżeli ciasto na naleśniki zrobimy, zaczynając o zamieszania mąki z wodą, wówczas będzie ono pełne grudek, które z pewnością nie zostaną uznane za atut naszego dania. Jednak na tym nie kończą się cenne wskazówki.

Co zrobić, aby naleśniki wyszły idealnie?

Przepyszne naleśniki powinny cechować się delikatnością i puszystością. Kluczowa jest konsystencja surowego ciasta. Wielu smakoszy zakłada, że powinna być ona oceniana na oko. Jednak najlepiej korzystać ze sprawdzonych proporcji.

Najlepiej, jeśli na 500 g mąki przypada 250 ml mleka, 250 ml wody, jedno jajko, 5 ml oleju, szczypta soli i cukru. Takie proporcje sprawią, że naleśniki powinny wyjść perfekcyjnie. Podczas ich smażenia warto pamiętać o jednej rzeczy.

Smażąc naleśniki, pamiętajmy, by nie wylewać na patelnię zbyt wiele oleju. Wówczas nasz smakołyk będzie bardzo tłusty. Warto również nie dodawać za mało oleju. W takim przypadku naleśniki będą się przyklejać do patelni. Między innymi dlatego, warto pierwszy placek potraktować jako testowy.

Naleśniki są idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Warto również postawić na rozgrzewający przysmak, który świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Przepis Ewy Wachowicz na grochówkę jest niezastąpiony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: To musisz wiedzieć

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł