Smakosze.pl Produkty Cytryna przekrojona w idealny sposób odda więcej smaku
bergamont, Getty Images

Cytryna przekrojona w idealny sposób odda więcej smaku

23 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Cytryna po brzegi wypełniona jest kwaśnym smakiem i charakterystycznym cytrusowym aromatem. Najwięcej zapachu znajduje się w skórce, w której pełno jest olejków eterycznych. Okazuje się, że większość z nas przez całe życie źle kroi ten owoc.

Jak wskazuje portal pomyslodawcy.pl, najlepszym sposobem krojenia cytryny do herbaty, jest ułożenie noża na skos. Dzięki temu cytryna ma oddać znacznie więcej smaku i aromatu ze skórki oraz soczystego miąższu.

Cytryna przekrojona idealnie odda o wiele więcej smaku

Ze smaku cytryny korzystamy w wielu różnych przepisach. Dodajemy ją najczęściej do deserów czy herbaty, jednak owoc ten sprawdza się również w wytrawnych daniach, zupach czy sosach. Szczególnie dobrze komponuje się z rybami oraz drobiem.

Na nasze stoły owoc ten trafił wprost z południowo-wschodniej Azji, skąd przeszedł długą drogę - Europejczycy szeroko poznali ten cytrus podczas wypraw krzyżowych, kiedy przywieźli ze sobą wiele egzotycznych warzyw, owoców i innych dóbr.

Jak czytamy na portalu pomyslodawcy.pl, jeśli Ty też lubisz aromat cytryny i używasz jej często jako dodatku na przykład właśnie do herbaty – zacznij kroić plasterki na skos. W ten banalny sposób sprawisz, że każdy plasterek cytryny uwolni znacznie więcej aromatu ze skórki oraz miąższu.

Co poza witaminą C znajduje się w cytrynie?

Choć kwas askorbinowy jest wyjątkowo zdrowy, tak nie jest jedyną substancją obecną w tym owocu. Poza witaminą C możemy znaleźć w niej witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Dodatkowo cytryna jest niskokaloryczna.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, jak rozpoznać w sklepie ser żółty najlepszej jakości. Tutaj z kolei opowiedzieliśmy o wizycie Magdy Gessler w pewnej restauracji w ramach najnowszego sezonu Kuchennych rewolucji.

W 100 gramach owocu znajduje się jedynie 29 kcal, nie zawiera grama cholesterolu, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę jelit oraz chudnięcie - pęcznieje w żołądku i na dłużej wypełnia nas uczuciem nasycenia po posiłku, przez co nie musimy podjadać pomiędzy spożytymi daniami.

Woda z sokiem z cytryny i miodu doskonale sprawdza się podczas zgagi i mdłości. Wystarczy wypić jedną szklankę, a dolegliwości szybko znikają. Co więcej, szklanka tego płynu oczyszcza organizm z toksyn, dlatego warto pić go każdego dnia o poranku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy