Smakosze.pl
Mizeria z niezwykłym składnikiem

nata_vkusidey, Getty Images Pro

Przepis na pyszną mizerię po węgiersku

22 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Mizeria jest nam wszystkim doskonale znana, a jej receptura rzadko kiedy budzi większe emocje. Jednak okazuje się, że jej węgierska wersja może całkowicie zmienić nasze postrzeganie ten potrawy. Wystarczy dodać jeden składnik, by rozkoszować się cudownym

Mizeria nie powinna być dla smakosza daniem sprawiającym większego problemy. W końcu to mieszanka ogórków i śmietany więc pomyłka nie wchodzi w grę. Jednak podczas jej przygotowywania warto przestrzegać kilku zasad.

Prezentujemy także niezwykły przepis na mizerię po węgiersku z dodatkiem aromatycznej słodkiej papryki, która jest podstawą tamtejszej kuchni. Mizeria będzie nie tylko pyszna, ale i nabierze niesamowitego koloru.

Jak sprawić, by mizeria była idealna?

Podstawa doskonałe mizerii jest wybór dobrej jakości ogórków. Lepiej nie używać tych z marketu, w których próżno szukać prawdziwego smaku warzyw. Wybierajmy przede wszystkim ogórki gruntowe, zakupione na targu.

Po obraniu ogórka ze skórki należy pokroić go w cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem do tego jest mandolina, lecz nie każdy posiada ją w domu. Doskonale sprawdzi się także tarka o odpowiednich ostrzach lub ostry nóż, jeśli ma się wystarczającą wprawę.

Następnie plastry wkłada się do miski i zasypuje solą. Ogórka trzeba dokładnie przemieszać, aby sól dotarła do każdego plastra. Tak doprawione warzywo odkłada się na 10-15 minut, żeby nadmiar wody został z niego uwolniony. Gdy sól wykona swoją pracę, odcedź wodę zebraną na dnie miski. Przestrzeganie tych kilku kroków sprawi, że mizeria wyjdzie zawsze idealna. 

Przepis na mizerię po węgiersku

Potrzebujesz:

  • pół kilograma ogórków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • słodka papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Umyte ogórki i ewentualnie obrane, ścieramy na tarce na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie, okrągłe plasterki. Ogórki i cebulę łączymy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy zbędną wodę.

[EMBED-18]

Ogórki i cebulę doprawiamy śmietaną oraz przyprawami i mieszamy. Według uznania możemy dodać także starty ząbek czosnku bądź pół łyżeczki cukru, aby mizeria nabrała jeszcze więcej smaku. 

Jeśli szukasz inspiracji na doskonałe kotlety, które będą pasowały do takiej mizerii, znajdziesz je w tym artykule. Ich wykonanie to kilka minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotujto

Zapraszam na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >