Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Panierka do schabowych w zupełnie nowej odsłonie
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 25.03.2022 22:55

Panierka do schabowych w zupełnie nowej odsłonie

Kotlety schabowe
YouTube / kanał: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA / kadr z filmu

Kotlety schabowe to prawdziwa klasyka w polskich domach. Większość z nas jada je regularnie pod wieloma postaciami. Oczywiście najlepsze pod słońcem robi zawsze mama, ale my także możemy spróbować wbić się na wyżyny tej sztuki.

Schabowe nie są całe szczęście daniem trudnym i skomplikowanym. Żeby wykonać je niczym szef kuchni, wystarczy przestrzegać zaledwie kilku zasad i oczywiście zaopatrzyć się w doskonałe jakości mięso, najlepiej z niewielkiego, lokalnego sklepu.

Kotlety schabowe wyjdą jak marzenie

Każdy smakosz wie, że nie ma nic lepszego niż poszukiwanie kolejnych, przepysznych receptur i ulubionych smaków. Gotowanie to przede wszystkim kreatywność, a tej nigdy nam nie powinno w życiu zabraknąć. 

Do kotletów schabowych najlepiej wybrać kawałek schabu z kością, która wzmacnia walory smakowe miejsca. Magda Gessler natomiast zwraca zawsze uwagę na wielkość kotleta, idealny powinien być wielkości całej patelni, tak aby gościom zaświeciły się oczy na sam widok. 

Jeśli mamy nieco więcej czasu na przygotowanie kotletów możemy noc wcześniej namoczyć je w specjalnej marynacie. Wystarczy rozbite plastry schabu ułożyć w pojemniku z pokrojoną w piórka cebulą oraz mlekiem. Po takiej kąpieli mięso nabierze kruchości oraz niespotykanej delikatności, która zniewalająco kontrastuje z chrupiącą panierką. 

Przepis na kotlety schabowe w śmietanowej panierce

Potrzebujesz:

  • rozbite plastry schabu

  • 3 łyżki śmietany

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki przyprawy typu gyros 

  • bułka tarta

  • smalec / olej do smażenia

W misce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawę, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możemy także nieco dosolić całość. Bułkę tartą przesypujemy do płaskiego talerza, najlepiej używać bułki zrobionej własnoręcznie. 

Kotlety obtaczamy najpierw w jajku ze śmietaną, a następnie w bułce, aż pokryją się grubą, nieodpadającą panierką. Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju bądź smalcu i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony. 

Usmażone kotlety przekładamy na moment na papierowy ręcznik, aby wyciekł z nich zgromadzony tłuszcz. Podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaczki oraz domowa mizeria. Smacznego

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Zapraszam na nasz Instagram