Czy da się zrobić soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki? Znamy kilka doskonałych zamienników
Klasyczny przepis na kotlety mielone przewiduje dodanie do mięsa tartej lub namoczonej bułki. Okazuje się jednak, że możesz ten składnik w prosty sposób zastąpić. Bułkę z powodzeniem podmienisz na kaszę lub ryż. Przygotowane w ten sposób kotlety są nie tylko smaczne, ale też soczyste i zdrowe.
Dodatek bułki do kotletów mielonych ma za zadanie zapewnić potrawie soczystość. Składnik ten ponadto wiąże mięso, dzięki czemu nie rozpada się ono podczas smażenia. Na szczęście inne, zdrowsze produkty charakteryzują się takimi samymi właściwościami. Dzięki pomysłowym dodatkom kotlety mielone zyskują również nowy ciekawy smak.
Czym można zastąpić bułkę w kotletach mielonych?
Dodatek namoczonej bułki w kotletach mielonych nie jest obowiązkowy . Zamiast tego pokuś się o wymieszanie mięsa z kaszą . Dobrze w tej roli sprawdzi się drobna kasza manna, którą dodaje się w jej surowej formie .
Do kotletów mielonych doskonale nadadzą się też inne rodzaje kaszy . Wybór może paść na kaszę jaglaną, jęczmienną lub gryczaną . Wystarczy je ugotować, przestudzić i dodać do mięsa . Tak przygotowane kotlety mielone nabiorą zupełnie nowego wyrazu .
Kotlety mielone wyśmienicie smakują też z dodatkiem ryżu lub płatków owsianych . Ryż, podobnie jak kaszę, przed dodaniem należy ugotować, a płatki namoczyć w gorącej wodzie , aby stały się miękkie. Te składniki mają niebagatelny wpływ na fakturę mięsa i są wyraźnie wyczuwalne podczas jedzenia . Są też o wiele zdrowsze od bułki.
W czym, poza bułką tartą można panierować kotlety mielone?
Panierowanie kotletów mielonych w bułce tartej sprawia, że danie jest apetyczne i chrupiące . Tu jednak także mamy pole do popisu, jeśli chodzi o alternatywne dla pieczywa produkty . Zamienniki nie ustępują bułce chrupkością, a są od niej zdecydowanie bardziej wartościowe .
Kotlety mielone możesz panierować w orzechach . Wybierz ulubiony gatunek i drobno go posiekaj lub zmiel . Orzechy dostarczą organizmowi błonnika oraz cennych witamin , a kotletom nadadzą wyjątkowego smaku.
Nie chcesz panierować kotletów mielonych w bułce tartej? Zamiast niej wybierz otręby . Produkt ten nadaje się zarówno do panierowania, jak i do zagęszczania mięsnej masy . Otręby są bogatym źródłem błonnika oraz białka , czego nie można powiedzieć o tartej pszennej bułce.
Smakowite kotlety mielone usmażysz w panierce z pestek . Warto do tego celu wykorzystać mieszankę różnych ich rodzajów . Pestki zmiel i panieruj w nich mięso tak, jak w przypadku tradycyjnej bułki tartej . Ich smak będzie nieporównywalnie lepszy .
Kotlety mielone inspirowane gołąbkami są pyszne i puszyste . Mięso wymieszane ze zdrowym dodatkiem to doskonały pomysł na smaczny i wartościowy obiad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
-
Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama