Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni

Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni

kapuśniak
canva/phbcz

Kapuśniak na żeberkach jest chyba najbardziej klasyczną wersją tej lubianej zupy. Potrawa świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodny dzień. Przygotowanie aromatycznej i pożywnej zupy na bazie żeberek nie jest trudne, a posiłek na długo nasyci. Musicie spróbować.

Jeśli nie wiecie, co przygotować na pyszny, zimowy obiad, sycący kapuśniak na żeberkach będzie doskonałym wyborem. Dodamy do niego trochę wędzonego boczku i doprawimy majerankiem, co sprawi, że uzyskamy niesamowicie aromatyczny posiłek. Bliscy będą zachwyceni.

Przepis na pyszny kapuśniak na żeberkach

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody

  • 40 dag wieprzowych żeberek

  • ćwiartka dużego selera

  • biała część średniego pora

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 cebula

  • 5-6 ziemniaków

  • 350 g kapusty kiszonej

  • 125 g boczku wędzonego

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu czarnego

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować doskonały kapuśniak? Ugotujcie go na żeberkach, a będzie pyszny

Mięso oczyszczamy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia i zbieramy szumy. Następnie wrzucamy umytą i naciętą od góry na krzyż cebulę oraz przyprawy w kawałku. Gotujemy 90 minut pod przykryciem.

Kapustę kiszoną odsączamy z soku, zachowując go. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym zalewamy wodą prawie do przykrycia i gotujemy bez przykrycia, aż stanie się bardziej miękka, lecz nie krócej niż przez pół godziny. Ugotowanej kapusty nie odcedzamy.

Włoszczyznę myjemy, a warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Rozdrobnione jarzyny podsmażamy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Wlewamy trochę wody i dusimy do 5 minut. W tym czasie pora kroimy w półtalarki. Dodajemy go na patelnię i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy na bok.

Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej patelni. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Z garnka z zupą wyjmujemy mięso, przyprawy i cebulę.

Wrzucamy boczek i ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Dodajemy warzywa z patelni, majeranek oraz niewielką ilość mielonego pieprzu. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy wrzucamy kapustę wraz z płynem i zagotowujemy. Kapuśniak podajemy z mięsem z żeberek. Smacznego.

Wskazówki dotycząca przyrządzenia roślinnej wersji kapuśniaku

Zupę możecie także przygotować na gotowym bulionie warzywnym i pominąć boczek. Wtedy uzyskacie wegańską wersję dania. Nie zapomnijcie tylko dodać przypraw, które podbiją smak umami np. sosu sojowego czy wędzonej papryki. Możecie też wrzucić podsmażoną roślinną alternatywę boczku np. w postaci marynowanego tempehu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Szczególnie polecamy efektowny krem z czerwonej kapusty. Być może skusi was też sycąca pomidorowa z soczewicą czerwoną.

Kapuśniak na żeberkach jest pożywny
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: