Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.11.2022 09:19

Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku

kotlety mielone z jarmużem
Canva / mtoome

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach bardzo często. Aby nie popaść w monotonię, warto mięsną masę urozmaicać coraz to nowymi dodatkami. Specjalnością cioci Wiesi są kotlety mielone z jarmużem. Zielone listki niesamowicie podkręcają smak dania.

Jarmuż jest charakterystyczną odmianą kapusty. Jego smak można określić jako nieco pikantny, z lekką nutką goryczki. Ciocia Wiesia podgotowuje go lekko przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu listki w kotletach mielonych z jarmużem są miękkie i dobrze współgrają z całością.

Przepis na kotlety mielone z jarmużem

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć kotlety mielone z jarmużem cioci Wiesi?

Suchą bułkę do kotletów mielonych z jarmużem namocz w szklance mleka. W międzyczasie jarmuż przełóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aż listki zmiękną. Następnie odcedź roślinę na sicie, przestudź i posiekaj.

Mięso na kotlety mielone z jarmużem przełóż do miski. Dodaj do niego odciśniętą namoczoną bułkę, posiekany jarmuż, a także jajko, sól i pieprz. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety.

Każdego kotleta mielonego z jarmużem obtocz w bułce tartej. Smaż mięso partiami na złocisty kolor z obu stron. Gotowe kotlety mielone z jarmużem idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami na ciepło. 1 niezwykły dodatek doskonale zastępuje panierkę w kotletach. Bezmięsne kotlety według Tomasz Strzelczyka są prawdziwą rewolucją na stole.

Canva / nata_vkusidey
Canva / nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: