Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku
Kotlety mielone goszczą na naszych stołach bardzo często. Aby nie popaść w monotonię, warto mięsną masę urozmaicać coraz to nowymi dodatkami. Specjalnością cioci Wiesi są kotlety mielone z jarmużem. Zielone listki niesamowicie podkręcają smak dania.
Jarmuż jest charakterystyczną odmianą kapusty. Jego smak można określić jako nieco pikantny, z lekką nutką goryczki. Ciocia Wiesia podgotowuje go lekko przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu listki w kotletach mielonych z jarmużem są miękkie i dobrze współgrają z całością.
Przepis na kotlety mielone z jarmużem
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak usmażyć kotlety mielone z jarmużem cioci Wiesi?
Suchą bułkę do kotletów mielonych z jarmużem namocz w szklance mleka. W międzyczasie jarmuż przełóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aż listki zmiękną. Następnie odcedź roślinę na sicie, przestudź i posiekaj.
Mięso na kotlety mielone z jarmużem przełóż do miski. Dodaj do niego odciśniętą namoczoną bułkę, posiekany jarmuż, a także jajko, sól i pieprz. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety.
Każdego kotleta mielonego z jarmużem obtocz w bułce tartej. Smaż mięso partiami na złocisty kolor z obu stron. Gotowe kotlety mielone z jarmużem idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami na ciepło. 1 niezwykły dodatek doskonale zastępuje panierkę w kotletach. Bezmięsne kotlety według Tomasz Strzelczyka są prawdziwą rewolucją na stole.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama