Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą bosko puszyste

Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą bosko puszyste

Kotlety mielone z ryżem i kapustą
canva/Berkut_34

Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską są pełne smaku. Delikatna i nieco słodkie warzywo doskonale pasuje do wieprzowiny i nadaje daniu soczystości. Podane z ryżem stanowi pyszną alternatywę klasycznych gołąbków. Spróbujecie?

Jeśli tradycyjne kotlety już wam się znudziły i szukacie urozmaicenia, a przysmak z kapustą pekińską i ryżem ma szansę wam się spodobać. W smaku przypomina gołąbki, a jest znacznie prostszy w przygotowaniu. Warto przetestować — domownikom na pewno się spodoba.

Przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem i kapustą

Składniki:

  • pół średniej główki kapusty pekińskiej

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 150 g ugotowanego ryżu

  • 2 nieduże cebule

  • 3 duże jaja

  • 10-15 g bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z ryżem i kapustą? Przepis jest prosty

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, po czym dodajemy mięso mielone. Cebule siekamy i wrzucamy ją do pozostałych składników.

Łączymy z ugotowanym ryżem, a następnie wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Składniki mieszamy i formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone owale, które obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską będą świetnie smakowały z dodatkiem mizerii lub surówki z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na pyszne kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie tych przygotowanych w piekarniku i doprawionych czosnkiem. Być może skusi was też wersja z dodatkiem pysznego sera żółtego i aromatycznych pieczarek.

Kotlety mielone z ryżem i kapustą są pyszne
canva/Oksana Chaun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: