Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą bosko puszyste
Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską są pełne smaku. Delikatna i nieco słodkie warzywo doskonale pasuje do wieprzowiny i nadaje daniu soczystości. Podane z ryżem stanowi pyszną alternatywę klasycznych gołąbków. Spróbujecie?
Jeśli tradycyjne kotlety już wam się znudziły i szukacie urozmaicenia, a przysmak z kapustą pekińską i ryżem ma szansę wam się spodobać. W smaku przypomina gołąbki, a jest znacznie prostszy w przygotowaniu. Warto przetestować — domownikom na pewno się spodoba.
Przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem i kapustą
Składniki:
pół średniej główki kapusty pekińskiej
500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g ugotowanego ryżu
2 nieduże cebule
3 duże jaja
10-15 g bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z ryżem i kapustą? Przepis jest prosty
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, po czym dodajemy mięso mielone. Cebule siekamy i wrzucamy ją do pozostałych składników.
Łączymy z ugotowanym ryżem, a następnie wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Składniki mieszamy i formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone owale, które obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską będą świetnie smakowały z dodatkiem mizerii lub surówki z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na pyszne kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie tych przygotowanych w piekarniku i doprawionych czosnkiem. Być może skusi was też wersja z dodatkiem pysznego sera żółtego i aromatycznych pieczarek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kiedy pijesz pierwszą kawę? Większość Polaków codziennie popełnia fatalny błąd
Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama