Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia

Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia

Babciny blok czekoladowy
Screen z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl

Słodki blok czekoladowy skusi każdego. Zrobienie kultowego przysmaku z czasów PRL-u nie zajmuje wiele czasu, a babcina receptura, do której dotarliśmy, jest niezawodna. Tym łakociem osłodzicie sobie nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień.

Pyszny deser bez pieczenia o kakaowym smaku zachwyci nie tylko najmłodszych. Pełen pysznych herbatników i bakalii blok czekoladowy prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl, gdzie opublikowano bardzo podobny przepis. Nic tylko zajadać.

Przepis na babciny blok czekoladowy

Składniki:

  • 125 ml mleka lub napoju sojowego

  • 150 g cukru

  • 40 g kakao do wypieków

  • 250 g masła lub margaryny

  • 260 g mleka w proszku

  • ulubione herbatniki

  • bakalie np. rodzynki, migdały czy orzechy laskowe

Jak zrobić pyszny blok czekoladowy? Znamy babciny przepis

Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy składniki na niewielkim ogniu, aż się połączą, jednocześnie nie dopuszczając do zagotowania się mieszanki.

Do ciepłej jeszcze zawartości garnka wsypujemy mleko w proszku, energicznie ją mieszając, by uniknąć powstania grudek. Na koniec do masy wrzucamy pokruszone herbatniki i rozdrobnione bakalie.

Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównujemy wierzch. Deser przykrywamy folią spożywczą, by nie przeszedł zapachami i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Gotowy blok czekoladowy przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy oryginalny deser wyglądający niczym blok sera żółtego. Być może skusi was prosta receptura na znakomite włoskie tiramisu w takiej odsłonie.

Blok czekoladowy jest znakomity
canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: