Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może zaskoczyć
Jesienią dynia króluje w naszej kuchni. Z popularnych potraw na bazie tego warzywa możemy wymienić zupę krem, dyniowe ciasto czy też chrupiące pieczone frytki. Czy można jednak jeść dynię na surowo? Można, w dodatku taka dynia jest bardzo zdrowa.
Surowa dynia zawiera w sobie więcej witamin i minerałów niż jej gotowany czy pieczony odpowiednik. Nie wystarczy jednak po prostu odkroić kawałek dowolnego warzywa i przystąpić do chrupania. Jeśli masz ochotę spróbować surowej dyni, warto wiedzieć, jak się do tego zabrać.
Czym kierować się przy wyborze dyni do spożycia na surowo?
Należy pamiętać, że nie każdy gatunek dyni będzie dobry do jedzenia na surowo . Jeśli chcemy spróbować warzywa w takiej formie, wybierzmy odmianę Muscat de Provence, Piena Lunga lub popularną dynię piżmową . Skórka dyni wybranej do zjedzenia na surowo powinna być gładka i mieć zdrowy wygląd, miąższ zaś nie może być pomarszczony i nadmiernie wysuszony .
Surowa dynia ma nieco inny smak niż ta pieczona lub gotowana . Jest mniej słodka i może posiadać gorzkawe, nieco orzechowe nuty . Przed przygotowaniem całego przepisu najlepiej spróbować niewielkiego kawałka surowej dyni aby sprawdzić, czy taka wersja nam pasuje.
Należy pamiętać, że miąższ surowej dyni jest dość twardy . Z tego względu najlepiej spożywać go w bardzo rozdrobnionej postaci . Tak przygotowana dynia znajdzie zastosowanie w wielu przepisach .
W jakiej formie podawać surową dynię?
Miąższ z surowej dyni najlepiej zblendować lub zetrzeć na tarce . W ten sposób łatwo przygotujesz chociażby dyniowy koktajl na bazie mleka . Wystarczy zmiksować dynię z bananem, przyprawami i szklanką nabiału, by otrzymać pożywny i bardzo zdrowy napój .
Tarta dynia ma wiele różnych zastosowań. Poza koktajlem możesz użyć jej także jako składnika porannej owsianki . Rozdrobniony miąższ znajdzie również zastosowanie jako posypka do rozmaitych sałatek oraz makaronów .
Z surowej dyni łatwo przygotujemy niezwykle eleganckie pomarańczowe carpaccio . Cieniutko pokrojone plastry miąższu skrapiamy oliwą lub sosem balsamicznym a następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem . Taką dynię należy serować posypaną tartym parmezanem . Wypróbuj jarzynową sałatkę z dodatkiem miąższu z dyni . Tym kotletom z dodatkiem dyni nikt się nie oprze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
-
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
-
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa