Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem
Kotlety mielone są kolejną opcją obiadową, w której można wykorzystać sezonowe warzywa. Obecnie bardzo popularna jest dynia, która nadaje kotletom pięknego koloru. Wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem tworzy pyszne połączenie.
Kotlety mielone przygotowuje się stosunkowo szybko i prosto - wystarczy znać dobry przepis, aby móc praktycznie bez zastanowienia wykonywać wszystkie czynności.
W tym przypadku przepis jest na tradycyjne kotlety mielone, do których dodaje się nieduży kawałek dyni. Warzywo to zmienia konsystencję gotowych mielonych, a także dodaje im więcej koloru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone z dynią
Składniki:
mięso mielone 750 g
300 g dyni
3 ząbki czosnku
1 bułka
1 jajko
pół szklanki mleka
1 cebula
siekany szczypiorek 100 g
1 łyżka przyprawy do mięsa
olej
sól
pieprz
bułka tarta
Obierz dynie, usuń miąższ z pestkami, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Bułkę namocz w mleku, czosnek obierz ze skórki i przeciśnij.
Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę odciśniętą z mleka, jajko, czosnek, cebulę, dynię, przyprawę, sól, pieprz oraz siekany szczypiorek. Wymieszaj całość, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Uformuj z masy kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker.pl