Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa na Wszystkich Świętych

canva/artlensfoto

Sałatka jarzynowa z dynią na Wszystkich Świętych

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż z nas nie lubi sałatki jarzynowej? W sezonie dyniowym tradycyjną recepturę warto wzbogacić o porcję pysznego pieczonego miąższu dyniowego. Smakuje z nim wyśmienicie.

Do tej sałatki doskonale nada się dynia, która nie jest ani zbyt wodnista, ani tez bardzo mączysta. Najlepszym wyborem będzie zatem odmiana Muscat, która po upieczeniu zachowuje swoją strukturę i nie jest przesadnie sucha.

Makowiec od siostry Anastazji

Korzenny makowiec od siostry Anastazji - proste ciasto na różne okazje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową z dynią

Składniki:

  • 2 jaja

  • 200 g dyni np. odmiany Muscat

  • biała część pora

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • pół puszki kukurydzy konserwowej

  • 1 niewielkie kwaśne jabłko np. antonówka

  • jogurt naturalny lub lekki majonez

  • odrobina oliwy

  • sól i pieprz ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jaja gotujemy na twardo. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Oprószamy ją delikatnie pieprzem i polewamy oliwą z oliwek, a następnie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.

Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy. Gotujemy je do miękkości i studzimy. Jaja, pora i gotowane warzywa kroimy. Umieszczamy w dużej misce wraz z ostudzoną pieczoną dynią, odcedzoną kukurydzę z puszki i pokrojonym w talarki porem.

Obieramy i ścieramy jabłko. Dodajemy je do pozostałych składników i wszystko razem mieszamy. Zalewamy wszytko jogurtem lub majonezem i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Warto upiec więcej dyni na raz i zrobić z niej mus tak, jak w tym przepisie. Można go zamknąć w słoiku lub zamrozić, więc wystarczy nam na długi czas. Dyni przeznaczonej na mus nie doprawiajmy. Będziemy ją wtedy mogli wykorzystać zarówno do zup czy sosów, jak i do deserów.

  • Możemy też jednoczenie piec różne odmiany dyni, a nawet różne warzywa. Czas obróbki termicznej odmian pomarańczowego przysmaku będzie podobny. 30 minut w 180 stopniach będzie też wystarczające dla papryki czy marchewki. Ta ostatnia świetnie smakuje z masłem orzechowym.

  • Warto skusić się na pieczenie warzyw korzeniowych, potrzebnych do przyrządzenia tej sałatki. Taka metoda obróbki termicznej pozwoli zachować nam zarówno smak, jak i wartości odżywcze.

Dynia Muscat

Dynia Muscat

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >