Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.10.2022 10:47

Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa

Wielkopolskie klopsy z kartofli i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
canva/marcomayer

Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera są świetnym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jarskie kulki z popularnych warzyw i twarogu w środku są delikatne i bardzo aromatyczne. Z zewnątrz natomiast mają chrupiącą skórkę. Klopsy podajmy z ulubionym sosem, a będą przepyszne.

Zimne nóżki, parowce, czy pyry z gzikiem to przykłady dań z Wielkopolski, które wszyscy doskonale znamy i z pewnością nie raz jedliśmy. Nie wszyscy jednak kojarzą klopsy z kartofli i sera, które również są tradycyjnym, wielkopolskim daniem. Wegetariańskie kulki obtoczone w mące i smażone na oleju są przepyszne i każdy powinien ich spróbować.

Wielkopolskie, jarskie klopsy podaje się zwykle z sosem pomidorowym, szczawiowym lub z leśnych grzybów. Polecam również sos chrzanowy i koperkowy. Klopsy z kartofli i sera doprawione solą, pieprzem i szczypiorkiem są o wiele smaczniejsze i lżejsze od mięsnej wersji potrawy.

Klopsy możemy zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy produkty spożywcze z naszej kuchni i nic nie wyrzucimy. Do przygotowania klopsów najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, typu C o wysokiej zawartości skrobi. Zbyt wodniste ziemniaki zepsują nam danie.

Tradycyjne klopsy z ziemniaków i sera, biją na głowę mięsne kulki

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 50 dag twarogu półtłustego

  • 2 jajka

  • garść posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz do smaku

  • mąka pszenna do obtoczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera?

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj i odstaw, żeby przestygły. Następnie przeciśnij je przez praskę, a ser zmiel w maszynce do mięsa. Ser i ziemniaki przełóż do jednej miski, wymieszaj.

Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Wbij jajka, wymieszaj i uformuj z masy niewielkie kule. Klopsy obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju,

Przygotuj również dziadowskie krokiety z kapustą. Krokiety bez zawijania zrobisz błyskawicznie. Na obiad sprawdzą się także kluski ziemniaczane. Podaj je z cebulką i masłem, będą przepyszne.

Klopsy w sosie pomidorowym
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zbigniew Przybylak "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki", wyd. Zysk i S-ka Wydawnictwo