Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Ania Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego, chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pieczony kurczak w marynacie z miodu i z dodatkiem orzechów dosłownie rozpływa się w ustach. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle soczysty. Cała rodzina z pewnością będzie nim zachwycona.
Na stronie aniastarmach.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania. Znana kucharka i autorka książek zdradziła przepis na kurczaka z miodem i orzechami. Pieczone mięso w niezwykłej marynacie to idealne danie na chłodne, jesienne dni.
Kurczak pieczony z miodem, orzechami i świeżym rozmarynem według przepisu Ani Starmach zachwyci smakiem każdego miłośnika mięsnych dań. Jest bardzo soczysty, delikatny i jednocześnie pełen aromatu. Orzechy i miód nadają potrawie niezwykłego smaku.
Do pieczonego kurczaka możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam ziemniaki z wody, puree lub ziemniaki opiekane. Puree możemy przygotować również z pieczonej dyni, marchewki, kalafiora. Do kurczaka podajmy też lekką surówkę np. z kapusty pekińskiej lub kapustę czerwoną. Całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Pieczony kurczak z miodem i orzechami
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
garść orzechów włoskich
Składniki na marynatę:
3-4 łyżki płynnego miodu
2-3 łyżki musztardy francuskiej
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
świeży rozmaryn
sól, pieprz
Jak zrobić kurczaka z miodem i orzechami według przepisu Ani Starmach?
Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj rozmaryn, przełóż do miski, następnie dodaj miód, cytrynę, oliwę, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Mięso umyj, osusz i obtocz w przygotowanej marynacie, kurczaka wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaj drobno orzechy włoskie. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub olejem.
Zamarynowane mięso przełóż na naczynia żaroodpornego. Kurczaka posyp posiekanym orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, piecz 60-70 minut.
Przygotuj również pieczoną karkówkę według Ani Starmach. Na obiad doskonale sprawdzą się również knedle ze śliwkami. Są proste w przygotowaniu i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy biszkopt bez pieczenia. Nowatorski trik nie ma sobie równych
Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi placki ziemniaczane. Jesienią stawia na 1 dodatek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniastarmach