Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek
Czy można suszyć maślaki? To pytanie często pojawia się na różnych forach kulinarnych. Okazuje się, że maślaki, mimo tego, że pokryte są warstwą śluzu i są wilgotne, możemy suszyć samodzielnie w domu. Bardzo ważna jest jednak odpowiednia temperatura i samo przygotowanie grzybów do suszenia. Jesień to idealny czas na grzybobranie. O tej porze roku w lasach znajdziemy wiele wyśmienitych gatunków grzybów, z których ugotujemy zupę, aromatyczny sos, czy przygotujemy zimowe przetwory. Świetnym sposobem na zachowanie smaku grzybów, jest suszenie. Suszone grzyby dodamy między innymi do bigosu i farszu na pierogi.
Wiele osób zastanawia się jednak, czy można suszyć maślaki. Grzyby te są przepyszne, ale pokryte warstwą śluzu, przez co są wilgotne. Maślaki, podobnie jak inne gatunki grzybów jadalnych, możemy suszyć w domu, jednak nie ususzymy ich na grzejniku czy na sznurku, ponieważ potrzebują odpowiedniej temperatury.
Maślaki musimy suszyć w piekarniku lub suszarce, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiernej wilgoci. Maślaki wymagają również odpowiedniego przygotowania i czyszczenia przed suszeniem. Suszone grzyby znacznie poprawiają walory smakowe każdego dania i doskonale komponują się z mięsem i warzywami. Czy można suszyć maślaki?
Jak suszyć maślaki, żeby się nie zepsuły i nie spleśniały?
Maślaki wymagają odpowiedniej temperatury suszenia, najlepiej więc suszyć je w piekarniku lub w suszarce kuchennej. Zrezygnuj więc z suszenia tych wodnistych grzybów na kaloryferze, ponieważ szybko spleśnieją.
Idealną temperaturą do suszenia maślaków jest 50- 70 stopni C, jednak proces suszenia należy zacząć od 45 stopni, dzięki czemu grzyby nie stracą swoich właściwości. Przygotowane do suszenia maślaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 45 stopni C piekarnika, piecz przy otwartych drzwiach.
Gdy grzyby zaczną się kurczyć, stopniowo zwiększaj temperaturę co kilka stopni, aż dojdziesz do 70 stopni. Podczas suszenia maślaków w suszarce, również trzymaj się odpowiedniej temperatury.
Jak przygotować maślaki do suszenia? Nie myj grzybów pod bieżącą wodą
Maślaki dokładnie oczyść z igieł, piasku i ziemi przy pomocy suchej szczotki i soli. Sól zmniejszy warstwę śluzu, dalsza część czyszczenia będzie więc łatwiejsza.
Maślaki obierz z mokrej i śliskiej warstwy, najlepiej przy pomocy małego nożyka. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze susz w całości. Nigdy nie myj grzybów przed suszeniem, ponieważ spleśnieją.
Z suszonych grzybów przygotujesz wiele wyśmienitych dań, między innymi aromatyczny bigos , czy policzki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Buraki - lepiej piec czy gotować? Wybierz najlepsze rozwiązanie i ciesz się ich doskonałym smakiem
-
Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy
-
Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad
Źródło: polki