Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad

Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad

zupa kalafiorowa
canva/Lilechka75

Zupa kalafiorowa po belwedersku doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna kompozycja białego warzywa i aromatycznych pieczarek z pewnością spodoba się domownikom. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?

Prosta i wyjątkowo smaczna kalafiorowa z dodatkiem smażonych pieczarek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami syci na długo. Warto się skusić.

Przepis na smakowitą zupę kalafiorową po belwedersku

Składniki:

  • 600 g kalafiora

  • 200 g pieczarek

  • 2 litry warzywnego bulionu

  • pół litra mleka

  • 20 g mąki pszennej

  • posiekana natka pietruszki wedle uznania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić zupę kalafiorową po belwedersku? Prostą i smaczną zupę przygotujecie niemalże ekspresowo

Kalafiora dzielimy na różyczki i myjemy. W większym garnku podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego warzywo. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż kalafior zmięknie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paseczki.

Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka. Na ciepłą patelnię wsypujemy mąkę i podgrzewamy ja przez chwilę. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy składniki.

Zasmażką zagęszczamy zupę, po czym doprawiamy ja solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kalafiorową podajemy z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami lub makaronem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite zupy. Szczególnie polecamy pyszny krem z czerwonej kapusty i jabłka oraz przysmak z zielonej części pora.

 Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Grzyby Danie