Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad
Zupa kalafiorowa po belwedersku doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna kompozycja białego warzywa i aromatycznych pieczarek z pewnością spodoba się domownikom. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?
Prosta i wyjątkowo smaczna kalafiorowa z dodatkiem smażonych pieczarek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami syci na długo. Warto się skusić.
Przepis na smakowitą zupę kalafiorową po belwedersku
Składniki:
600 g kalafiora
200 g pieczarek
2 litry warzywnego bulionu
pół litra mleka
20 g mąki pszennej
posiekana natka pietruszki wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić zupę kalafiorową po belwedersku? Prostą i smaczną zupę przygotujecie niemalże ekspresowo
Kalafiora dzielimy na różyczki i myjemy. W większym garnku podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego warzywo. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż kalafior zmięknie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paseczki.
Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka. Na ciepłą patelnię wsypujemy mąkę i podgrzewamy ja przez chwilę. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy składniki.
Zasmażką zagęszczamy zupę, po czym doprawiamy ja solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kalafiorową podajemy z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami lub makaronem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite zupy. Szczególnie polecamy pyszny krem z czerwonej kapusty i jabłka oraz przysmak z zielonej części pora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne
Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi
Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy