Smakosze.pl
Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

canva/chamillewhite

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Które przyprawy dodaje się na początku, a które na końcu gotowania? Niektórzy doprawiają potrawy wyłącznie solą i pieprzem, inni dodają wiele ziół. Najlepsi kucharze zdradzają, jak doprawiać zupy i dania główne, żeby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu.

Przyprawy, suszone i świeże zioła to bardzo istotne dodatki do rosołu, zup i dań głównych. Wydobywają z potraw głębię smaku, wzmacniają również aromat. Nie każdy wie, że nie tylko odpowiednie przyprawy, ale również moment, w którym się je dodaje jest niezwykle ważny, aby ugotować pyszne danie.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób doprawia dania wyłącznie solą i pieprzem. Inni natomiast dodają różnorodne przyprawy oraz suszone i świeże zioła, które poprawiają smak. Wszystkie przyprawy należy dodawać w odpowiednim momencie, aby danie smakowało idealnie.

Najlepsi kucharze zdradzają, kiedy do potraw dodawać sól, pieprz, suszone zioła i inne przyprawy. Ciekawy sposobem na uwydatnienie smaku przypraw jest wysoka temperatura, dzięki której korzenne przyprawy uwalniają niepowtarzalny aromat.

Jakie przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania?

Liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i jałowiec to te przyprawy, które możemy dodać do gotowania na początku. Potrzebują bowiem trochę czasu, by uwolnił się z nich pełny smak i aromat.

Sól, a także świeże i suszone zioła zawsze dodawaj pod koniec gotowania. Przyprawy o wyraźnym smaku dodane na początku kulinarnej obróbki stłumią smak podstawowych składników. Lepiej więc dodawać je później.

Sól natomiast zamyka pory w mięsie. Jeśli więc chcesz ugotować aromatyczną zupę, nie sól mięsa na początku gotowania. Mięso posól natomiast od razu, kiedy przygotowujesz danie główne, np. polędwiczki w sosie.

Niektóre przyprawy można smażyć, dzięki czemu smak będzie pełniejszy

Imbir, pieprz cayenne i inne orientalne przyprawy korzenne możesz podsmażyć na patelni i dopiero dodać do dania. Wysoka temperatura uwalnia bowiem głębię smaku i aromatu, dzięki czemu potrawy smakują jeszcze lepiej.

Pamiętaj jednak, żeby nie trzymać przypraw zbyt długo na patelni. Smaży się je krótką chwilę na małym ogniu. Jeśli się przypalą, stracą swój smak i staną się gorzkie. Nie będą więc nadawały się więc do doprawienia potraw.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd. Dowiedz się również, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka.

Przyprawy

canva/Shantanu Pal z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >