Smakosze.pl

canva/chamillewhite

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Które przyprawy dodaje się na początku, a które na końcu gotowania? Niektórzy doprawiają potrawy wyłącznie solą i pieprzem, inni dodają wiele ziół. Najlepsi kucharze zdradzają, jak doprawiać zupy i dania główne, żeby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu.

Przyprawy, suszone i świeże zioła to bardzo istotne dodatki do rosołu, zup i dań głównych. Wydobywają z potraw głębię smaku, wzmacniają również aromat. Nie każdy wie, że nie tylko odpowiednie przyprawy, ale również moment, w którym się je dodaje jest niezwykle ważny, aby ugotować pyszne danie.

Wiele osób doprawia dania wyłącznie solą i pieprzem. Inni natomiast dodają różnorodne przyprawy oraz suszone i świeże zioła, które poprawiają smak. Wszystkie przyprawy należy dodawać w odpowiednim momencie, aby danie smakowało idealnie.

Najlepsi kucharze zdradzają, kiedy do potraw dodawać sól, pieprz, suszone zioła i inne przyprawy. Ciekawy sposobem na uwydatnienie smaku przypraw jest wysoka temperatura, dzięki której korzenne przyprawy uwalniają niepowtarzalny aromat.

Jakie przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania?

Liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i jałowiec to te przyprawy, które możemy dodać do gotowania na początku. Potrzebują bowiem trochę czasu, by uwolnił się z nich pełny smak i aromat.

Sól, a także świeże i suszone zioła zawsze dodawaj pod koniec gotowania. Przyprawy o wyraźnym smaku dodane na początku kulinarnej obróbki stłumią smak podstawowych składników. Lepiej więc dodawać je później.

Sól natomiast zamyka pory w mięsie. Jeśli więc chcesz ugotować aromatyczną zupę, nie sól mięsa na początku gotowania. Mięso posól natomiast od razu, kiedy przygotowujesz danie główne, np. polędwiczki w sosie.

Niektóre przyprawy można smażyć, dzięki czemu smak będzie pełniejszy

Imbir, pieprz cayenne i inne orientalne przyprawy korzenne możesz podsmażyć na patelni i dopiero dodać do dania. Wysoka temperatura uwalnia bowiem głębię smaku i aromatu, dzięki czemu potrawy smakują jeszcze lepiej.

Pamiętaj jednak, żeby nie trzymać przypraw zbyt długo na patelni. Smaży się je krótką chwilę na małym ogniu. Jeśli się przypalą, stracą swój smak i staną się gorzkie. Nie będą więc nadawały się więc do doprawienia potraw.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd. Dowiedz się również, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka .

Przyprawy
canva/Shantanu Pal z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >