Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Buraki - lepiej piec czy gotować? Wybierz najlepsze rozwiązanie i ciesz się ich doskonałym smakiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.09.2022 08:52

Buraki - lepiej piec czy gotować? Wybierz najlepsze rozwiązanie i ciesz się ich doskonałym smakiem

buraki piec czy gotować
Canva / Langan

Pysznym smakiem buraków możemy cieszyć się w zasadzie przez cały rok. Warzywa te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, jednak użycie ich w kuchni wymaga najczęściej odpowiedniej obróbki termicznej. Jak więc potraktować buraki przed przygotowaniem - ugotować je czy upiec? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.

Chociaż buraki możemy z powodzeniem spożywać na surowo, to jednak nie jest to często wybierana opcja. Surowy burak jest bowiem dość twardy a także ma nieco ziemisty posmak, który nie każdemu musi przypasować. Najczęściej wiec zajadamy buraki gotowane lub pieczone.

Dlaczego warto piec buraki?

Gotowanie we wrzącej wodzie może pozbawiać warzywo wartościowych składników odżywczych. Aby buraki zachowały wszystkie cenne witaminy i minerały, najlepiej upiec je w piekarniku. Takie buraki będą miękkie oraz zachowają intensywny smak, aromat i barwę.

Pieczenie buraków jest bardzo łatwe. Do pieczenia warto wybrać mniejsze egzemplarze, gdyż ich obróbka zajmie mniej czasu. Wystarczy dokładnie umyć warzywa, a następnie każdą bulwę zawinąć osobno w folię aluminiową, tak by błyszcząca jej strona znalazła się w środku.

Buraki powinny piec się w temperaturze 190-200 st. C. Orientacyjny czas, jaki powinny spędzić w piekarniku to ok. 60 minut. Po upieczenia buraki powinny być miękkie, z łatwo odchodzącą skórką.

Jak prawidłowo gotować buraki?

Ugotowanie buraków zajmuje nieco mniej czasu niż ich upieczenie. Zaoszczędzicie więc nieco czasu i energii, jednak stracicie trochę cennych składników z warzywa. Wybierzcie więc wariant, który bardziej wam odpowiada.

Buraki gotowane sprawdzą się przy przygotowaniu przetworów buraczanych w słoikach. Wyśmienicie nadają się też do przygotowania ćwikły lub buraczków zasmażanych. Podobnie jak w przypadku pieczenia, buraków do gotowania nie trzeba obierać ze skóry.

Aby ugotować buraki należy dokładnie je oczyścić. Można do tego użyć małej szczoteczki, która pomoże pozbyć się z bulw pozostałości ziemi. Buraki następnie umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą do całkowitego przykrycia.

Gotowanie buraków trwa od 30 do nawet 60 minut, zależnie od wielkości gotowanych warzyw. Aby sprawdzić stopień ugotowania buraka, należy nakłuć go ostrym nożem. Jeśli nóż wchodzi gładko w warzywo, buraki są gotowe do wyjęcia z garnka. Sprawdź przepis na przepyszne kotlety mielone z burakiem. Na imprezę przygotuj smakowitą sałatkę z burakiem pieczonym.

Canva / Mizina
Canva / Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: