Smakosze.pl Przepisy Czy można zamrozić ciasto na faworki?
canva/ALLEKO, Getty Images

Czy można zamrozić ciasto na faworki?

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Już niedługo wielu Polaków będzie zajadać się ogromnymi kopcami faworków, lecz nie zawsze można pozwolić sobie na ich długie przygotowanie. Aby ułatwić sobie zadanie, ciasto można sporządzić wcześniej i zamrozić je w zamrażalniku. Niżej zdradzamy jak dokonać tego w najwygodniejszy sposób.

Faworki obok pączków są klasyką, której nie może zabraknąć na stołach podczas Tłustego Czwartku. Jedno z najważniejszych świąt wszystkich łakomczuchów wypada 24 lutego, a więc warto zacząć się zacząć do niego przygotowywać.

Zrobienie faworków od podstaw jest dość czasochłonnym zajęciem, dlatego zalecamy zrobienie ciasta na kilka dni przed świętem i zamrożenie go w zamrażalniku. Dzięki temu mocno ułatwisz sobie zadanie.

Jak mrozić ciasto na faworki?

Po wymieszaniu wszystkich składników wyrobieniu ciasta i ubiciu go wałkiem, należy natychmiast schować je do szczelnego plastikowego pojemnika lub zawinąć masę w folię spożywczą. Tak chroni się ją przed wysuszeniem.

Po zapakowaniu wystarczy włożyć je do zamrażalnika i zapomnieć o nim na kilka następnych tygodni. Nieco więcej wysiłku wymaga odpowiednie rozmrożenie ciasta na faworki, aby jak najbardziej przypominało świeże.

Rozmrażanie ciasta na faworki

Po wyjęciu z zamrażarki, ciasto będzie twarde, jak kamień. Połóż je na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej i zostaw je tam, aż osiągnie taką samą temperaturę i będzie miękkie.

Gdy stanie się wreszcie plastyczne, rozwałkuj je wałkiem i kilkukrotnie uderz nim ciasto. W taki sposób ponownie napowietrzy się cała masa. Dalej należy postępować tak, jak ze świeżymi faworkami.

Trzeba oczywiście mieć na uwadze, że faworki mrożone mogę nie mieć tak dobrego i świeżego smaku, jak te zrobione chwilę temu. Jest to jednak dobre rozwiązanie, gdy nie można pozwolić sobie na dodatkowe zajęcia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie klasycznych faworków według Tomasza Strzelczyka.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy