Jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek?
Jeśli macie ochotę na naleśniki, ale właśnie odkryliście, że nie macie jajek, nie ma problemu. Zobaczcie, jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek. Udadzą się i będą smaczne, jak tradycyjne, wystarczy tylko pamiętać o dwóch zasadach.
Podstawowymi składnikami ciasta na naleśniki są mąka, jajka i mleko. Jajka pełnią w nim rolę składnika wiążącego i spulchniającego. Jednak dobry rezultat można uzyskać nawet bez jajka.
Wystarczy pamiętać o tym, by po rozmieszaniu ciasta, odstawić je na 20-30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie skrobia odpowiednio skleikuje, co sprawi, że smażone naleśniki nie będą się rozrywać. Naleśniki bez jajka trzeba też koniecznie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Do zbyt zimnej będą przywierać i rozpadną się przy obracaniu.
Jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajka
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
ok. 0,5 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
szczypta soli
łyżeczka cukru
Przygotowanie naleśników
Mąkę wsyp do miski. Dodaj olej, wodę, mleko, sól i cukier. Zmiksuj lub wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe.
Ciasto odstaw na przynajmniej 20-30 minut, by odpoczęło. Możesz je też wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie masę wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsta, rozrzedź ją, dodając trochę wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej, ale gęstej śmietanki.
Patelnię dobrze rozgrzej. Możesz ją posmarować cienką warstwą oleju. Wylewaj na nią porcję ciasta i smaż rumiane naleśniki.
Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na naleśniki budyniowe, a także na puszyste naleśniki na drożdżach.
Źródło zdjęcia: canva/RitaE z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poezja-smaku