Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie
Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec.
Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać.
Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste.
Obłędny duszony schab w ketchupie i śmietanie
Składniki:
ok. 60 dag schabu środkowego bez kości
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
ok. 100 ml ketchupu
ok. 50 ml śmietany
sól, pieprz
olej do formy
5 dag żółtego sera do posypania
Przygotowanie duszonego schabu
Schab opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, grubsze możesz delikatnie rozbić kuchennym młotkiem. Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Ketchup wymieszaj ze śmietaną. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
W naczyniu układaj plastry mięsa, przekładając je cebulą i czosnkiem. Całość zalej mieszanką ketchupu i śmietany.
Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Wtedy zdejmij pokrywkę, potrawę posyp startym, żółtym serem i piecz mięso jeszcze ok. 10 minut.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na potrawy ze schabu. Sprawdź, jak przygotować kotlety schabowe marynowane w majonezie, a także, jak zrobić schab duszony z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: daylicooking