Czy można zamrozić sernik? Tak, ale jest jeden warunek, koniecznie go przestrzegaj
Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.
Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.
Nie każdy sernik można zamrozić
Mimo iż twaróg mrożenie znosi doskonale, nie każdy wypiek na jego bazie może zostać zapakowany do zamrażalnika. Istnieje kilka przeciwwskazań dla zastosowania tej metody przechowywania w przypadku popularnego deseru.
Pierwszą z nich jest warunek, by deser nie był przekładany kremem. Nie może również mieć czy polewy. Przy mrożeniu elementy te stracą swoją strukturę i po ociepleniu sernik zacznie „płynąć". Nie się go zatem zjeść ze smakiem.
Nie powinno się też mrozić sernika, gdy jest już na granicy świeżości. Istnieje szansa, że włożenie ciasta do chłodu wcale nie wydłuży jego zdatności do spożycia , a po rozmrożeniu czeka nas przykra niespodzianka w postaci skwaśniałej porcji lub niestrawność po uraczeniu się deserem.
Jak zamrozić sernik, by zachwycał smakiem?
Przede wszystkim warto zrobić to szybciej niż później i do chłodu wkładać ciasto maksymalnie po 48 godzinach od upieczenia. Wtedy będziemy niemal pewni, że jeszcze nie zaczęło się psuć i w niezmienionym stanie przetrwa nawet do trzech miesięcy.
Należy też pamiętać o odpowiednim zapakowaniu smakołyku. Aby zabezpieczyć go przed chłonięciem zapachu z zamrażalnika, warto porcje umieścić w szczelnym pojemniku plastikowym. W ten sposób unikniemy też przypadkowego zgniecenia sernika, przy wyjmowaniu innych produktów.
Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na serniki. Szczególnie polecamy Izaurę z pysznym ciastem czekoladowym. Być może skusi was też niesamowicie kremowy sernik baskijski .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz
-
Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama