Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu
Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.
Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.
Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
Przepis na klasycznego piszingera w wykonaniu Piotra Ogińskiego
Składniki:
250 g miękkiego masła
45 g ciemnego kakao
30 g mleka w proszku
4 żółtka
160 g cukru pudru
15 wafli
Jak zrobić piszingera prosto z czasów PRL'u?
Miękkie masło na piszingera przełóż do dużej miski. Utrzyj je wstępnie za pomocą miksera. Następnie do tłuszczu dosyp kakao. Zmiksuj ze sobą oba składniki.
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Żółtka wbij do osobnego naczynia i delikatnie ubij je umytymi i wysuszonymi łopatkami miksera. Następnie w kąpieli wodnej miksuj żółtka z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Uzyskana masa powinna być jasna, gładka i gęsta.
Do kakaowego masła do piszingera dosyp mleko w proszku. Całość wymieszaj mikserem. Następnie do połączonych składników stopniowo dodawaj ciepłą masę z żółtek i cukru, nie przestając miksować. Gotowy krem przełóż na 15 minut do schłodzenia do lodówki.
Wafle smaruj przygotowanym kremem i układaj jeden na drugi, składając piszingera. Gotowy deser przykryj deską do krojenia i obciąż ciężkim przedmiotem. Pozostaw go w ten sposób do ubicia na minimum 3 godziny. Po upływie tego czas smakołyk gotowy jest do pokrojenia i podania. Do przełożenia wafli możesz użyć śliwkowych powideł. Nie mniej trafionym pomysłem na deser jest piszinger z kajmakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych
Gessler bije na alarm. Tego nie dodawaj do rosołu, zepsuje jego smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube/ Kocham Gotować