Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.01.2023 12:50

Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu

piszinger
Screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.

Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.

Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.

Przepis na klasycznego piszingera w wykonaniu Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła

  • 45 g ciemnego kakao

  • 30 g mleka w proszku

  • 4 żółtka

  • 160 g cukru pudru

  • 15 wafli

Jak zrobić piszingera prosto z czasów PRL'u?

Miękkie masło na piszingera przełóż do dużej miski. Utrzyj je wstępnie za pomocą miksera. Następnie do tłuszczu dosyp kakao. Zmiksuj ze sobą oba składniki.

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Żółtka wbij do osobnego naczynia i delikatnie ubij je umytymi i wysuszonymi łopatkami miksera. Następnie w kąpieli wodnej miksuj żółtka z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Uzyskana masa powinna być jasna, gładka i gęsta.

Do kakaowego masła do piszingera dosyp mleko w proszku. Całość wymieszaj mikserem. Następnie do połączonych składników stopniowo dodawaj ciepłą masę z żółtek i cukru, nie przestając miksować. Gotowy krem przełóż na 15 minut do schłodzenia do lodówki.

Wafle smaruj przygotowanym kremem i układaj jeden na drugi, składając piszingera. Gotowy deser przykryj deską do krojenia i obciąż ciężkim przedmiotem. Pozostaw go w ten sposób do ubicia na minimum 3 godziny. Po upływie tego czas smakołyk gotowy jest do pokrojenia i podania. Do przełożenia wafli możesz użyć śliwkowych powideł. Nie mniej trafionym pomysłem na deser jest piszinger z kajmakiem.

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube/ Kocham Gotować