Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu
![piszinger](https://images.iberion.media/images/1920/2_Tz90n_Ty1_AV_9rkp_LTPH_Fq_piszinger_8e3d37a4e7.png)
Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.
Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.
Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
Przepis na klasycznego piszingera w wykonaniu Piotra Ogińskiego
Składniki:
250 g miękkiego masła
45 g ciemnego kakao
30 g mleka w proszku
4 żółtka
160 g cukru pudru
15 wafli
Jak zrobić piszingera prosto z czasów PRL'u?
Miękkie masło na piszingera przełóż do dużej miski. Utrzyj je wstępnie za pomocą miksera. Następnie do tłuszczu dosyp kakao. Zmiksuj ze sobą oba składniki.
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Żółtka wbij do osobnego naczynia i delikatnie ubij je umytymi i wysuszonymi łopatkami miksera. Następnie w kąpieli wodnej miksuj żółtka z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Uzyskana masa powinna być jasna, gładka i gęsta.
Do kakaowego masła do piszingera dosyp mleko w proszku. Całość wymieszaj mikserem. Następnie do połączonych składników stopniowo dodawaj ciepłą masę z żółtek i cukru, nie przestając miksować. Gotowy krem przełóż na 15 minut do schłodzenia do lodówki.
Wafle smaruj przygotowanym kremem i układaj jeden na drugi, składając piszingera. Gotowy deser przykryj deską do krojenia i obciąż ciężkim przedmiotem. Pozostaw go w ten sposób do ubicia na minimum 3 godziny. Po upływie tego czas smakołyk gotowy jest do pokrojenia i podania. Do przełożenia wafli możesz użyć śliwkowych powideł. Nie mniej trafionym pomysłem na deser jest piszinger z kajmakiem.
![Canva / pixelshot](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5NiYHfBzShkzlP8oF4Nd6R/5d97ec9ee14db91f9050bdeea4871f8b/krem_czekoladowy.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych
Gessler bije na alarm. Tego nie dodawaj do rosołu, zepsuje jego smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube/ Kocham Gotować
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)