Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.
Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.
Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz
CZYTAJ DALEJPamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
Przepis na klasycznego piszingera w wykonaniu Piotra Ogińskiego
Składniki:
250 g miękkiego masła
45 g ciemnego kakao
30 g mleka w proszku
4 żółtka
160 g cukru pudru
15 wafli
Jak zrobić piszingera prosto z czasów PRL'u?
Miękkie masło na piszingera przełóż do dużej miski. Utrzyj je wstępnie za pomocą miksera. Następnie do tłuszczu dosyp kakao. Zmiksuj ze sobą oba składniki.
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Żółtka wbij do osobnego naczynia i delikatnie ubij je umytymi i wysuszonymi łopatkami miksera. Następnie w kąpieli wodnej miksuj żółtka z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Uzyskana masa powinna być jasna, gładka i gęsta.
Do kakaowego masła do piszingera dosyp mleko w proszku. Całość wymieszaj mikserem. Następnie do połączonych składników stopniowo dodawaj ciepłą masę z żółtek i cukru, nie przestając miksować. Gotowy krem przełóż na 15 minut do schłodzenia do lodówki.
Wafle smaruj przygotowanym kremem i układaj jeden na drugi, składając piszingera. Gotowy deser przykryj deską do krojenia i obciąż ciężkim przedmiotem. Pozostaw go w ten sposób do ubicia na minimum 3 godziny. Po upływie tego czas smakołyk gotowy jest do pokrojenia i podania. Do przełożenia wafli możesz użyć śliwkowych powideł. Nie mniej trafionym pomysłem na deser jest piszinger z kajmakiem.
Canva / pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych
Gessler bije na alarm. Tego nie dodawaj do rosołu, zepsuje jego smak
Źródło: YouTube/ Kocham Gotować