Smakosze.pl
piszinger

Screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.

Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.

faworki

Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz

CZYTAJ DALEJ

Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.

Przepis na klasycznego piszingera w wykonaniu Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła

  • 45 g ciemnego kakao

  • 30 g mleka w proszku

  • 4 żółtka

  • 160 g cukru pudru

  • 15 wafli

Jak zrobić piszingera prosto z czasów PRL'u?

Miękkie masło na piszingera przełóż do dużej miski. Utrzyj je wstępnie za pomocą miksera. Następnie do tłuszczu dosyp kakao. Zmiksuj ze sobą oba składniki.

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Żółtka wbij do osobnego naczynia i delikatnie ubij je umytymi i wysuszonymi łopatkami miksera. Następnie w kąpieli wodnej miksuj żółtka z dodawanym stopniowo cukrem pudrem. Uzyskana masa powinna być jasna, gładka i gęsta.

Do kakaowego masła do piszingera dosyp mleko w proszku. Całość wymieszaj mikserem. Następnie do połączonych składników stopniowo dodawaj ciepłą masę z żółtek i cukru, nie przestając miksować. Gotowy krem przełóż na 15 minut do schłodzenia do lodówki.

Wafle smaruj przygotowanym kremem i układaj jeden na drugi, składając piszingera. Gotowy deser przykryj deską do krojenia i obciąż ciężkim przedmiotem. Pozostaw go w ten sposób do ubicia na minimum 3 godziny. Po upływie tego czas smakołyk gotowy jest do pokrojenia i podania. Do przełożenia wafli możesz użyć śliwkowych powideł. Nie mniej trafionym pomysłem na deser jest piszinger z kajmakiem.

Canva / pixelshot

Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube/ Kocham Gotować

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >