Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser
Jeśli lubicie serniki, ten z pewnością pokochacie. Wystarczy, że zamiast twarogu dodacie mieszankę dwóch aksamitnych serów, a sernik wyjdzie obłędnie kremowy. Poznajcie przepis na sernik baskijski. Zapewniamy, że jak raz przygotujecie ten niebiańsko kremowy deser, będziecie do niego często wracać.
Sernik można przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze oczekujemy od niego, że będzie delikatny i kremowy. Taki sernik jest bowiem najsmaczniejszy i tak właśnie smakuje sernik baskijski.
Oryginalnie robi się go z mocno słonego sera, dzięki czemu ma ciekawy, słodko-słony smak. My jednak użyjemy mniej słonego odpowiednika i połączymy go z serkiem mascarpone. Dzięki temu sernik ma bardziej wysublimowany smak i dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser
Składniki:
200 g herbatników
3 łyżki masła
750 g kremowego serka kanapkowego, słonego
250 g serka mascarpone
czubata szklanka drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
6 jajek
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Przygotowanie sernika
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, by papier z niej wystawał.
Masło rozpuść. Herbatniki pokrusz, zblenduj, dodaj masło, wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy. Piecz ok. 8 minut, przestudź.
Serek kremowy i mascarpone zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dalej miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu całość połącz ze śmietanką.
Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C.
Sernik piecz ok. 40 minut, aż wierzch będzie dobrze przyrumieniony. Środek powinien zostać rzadki. Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik gotowany, a także na sernik z rosą.
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poezja-smaku