Smakosze.pl
sernik

canva/Kezia Lynn z Pexels

Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie serniki, ten z pewnością pokochacie. Wystarczy, że zamiast twarogu dodacie mieszankę dwóch aksamitnych serów, a sernik wyjdzie obłędnie kremowy. Poznajcie przepis na sernik baskijski. Zapewniamy, że jak raz przygotujecie ten niebiańsko kremowy deser, będziecie do niego często wracać.

Sernik można przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze oczekujemy od niego, że będzie delikatny i kremowy. Taki sernik jest bowiem najsmaczniejszy i tak właśnie smakuje sernik baskijski.

Smażenie mięsa

Dlaczego podczas smażenia mięsa wycieka z niego woda?

CZYTAJ DALEJ

Oryginalnie robi się go z mocno słonego sera, dzięki czemu ma ciekawy, słodko-słony smak. My jednak użyjemy mniej słonego odpowiednika i połączymy go z serkiem mascarpone. Dzięki temu sernik ma bardziej wysublimowany smak i dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser

Składniki:

  • 200 g herbatników

  • 3 łyżki masła

  • 750 g kremowego serka kanapkowego, słonego

  • 250 g serka mascarpone

  • czubata szklanka drobnego cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 6 jajek

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie sernika

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, by papier z niej wystawał.

Masło rozpuść. Herbatniki pokrusz, zblenduj, dodaj masło, wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy. Piecz ok. 8 minut, przestudź.

Serek kremowy i mascarpone zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dalej miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu całość połącz ze śmietanką.

Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C.

Sernik piecz ok. 40 minut, aż wierzch będzie dobrze przyrumieniony. Środek powinien zostać rzadki. Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik gotowany, a także na sernik z rosą.

mascarpone

mascarpone

Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >