Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Sernik Izaura
canva/SkyVizyon

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał.

Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.

Przepis na wyborny sernik Izaura

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 250 g margaryny

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek wody

Składniki na masę serową:

  • 500 - 700 g białego twarogu

  • 4 jaja

  • 1 szklanka cukru

  • 125 g kostki masła

  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier wanilinowy wkładamy do niewielkiego garnka i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie składniki mieszamy, by je połączyć. Zawartość garnka studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej 4 żółtka i mieszamy. Pół szklanki odlewamy — ta ilość posłuży nam do pokrycia wierzchu ciasta.

Do reszty wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy. Ser mielimy w maszynce lub rozdrabniamy go widelcem.

Łączymy go z pozostałymi składnikami masy. Całość wykładamy na ciasto. Pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu polewamy odstawioną wcześniej masą i posypujemy wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy.

Ciasto Izaura
Ciasto Izaura łączy w sobie wyjątkowość czekolady i delikatność sera

Źródło zdjęcia: canva/Christian-Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje, przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram