Smakosze.pl
Sernik Izaura jest pyszny

canva/SkyVizyon

Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

29 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał.

Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.

Kawa z goździkami

Dlaczego warto dodać goździki do kawy?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny sernik Izaura

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 250 g margaryny

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek wody

Składniki na masę serową:

  • 500 - 700 g białego twarogu

  • 4 jaja

  • 1 szklanka cukru

  • 125 g kostki masła

  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier wanilinowy wkładamy do niewielkiego garnka i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie składniki mieszamy, by je połączyć. Zawartość garnka studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej 4 żółtka i mieszamy. Pół szklanki odlewamy — ta ilość posłuży nam do pokrycia wierzchu ciasta.

Do reszty wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy. Ser mielimy w maszynce lub rozdrabniamy go widelcem.

Łączymy go z pozostałymi składnikami masy. Całość wykładamy na ciasto. Pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu polewamy odstawioną wcześniej masą i posypujemy wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy.

Ciasto Izaura

Ciasto Izaura łączy w sobie wyjątkowość czekolady i delikatność sera

Źródło zdjęcia: canva/Christian-Fischer

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje, przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >