Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura
Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał.
Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.
Przepis na wyborny sernik Izaura
Składniki na ciasto:
4 jaja
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek wody
Składniki na masę serową:
500 - 700 g białego twarogu
4 jaja
1 szklanka cukru
125 g kostki masła
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier wanilinowy wkładamy do niewielkiego garnka i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie składniki mieszamy, by je połączyć. Zawartość garnka studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej 4 żółtka i mieszamy. Pół szklanki odlewamy — ta ilość posłuży nam do pokrycia wierzchu ciasta.
Do reszty wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy. Ser mielimy w maszynce lub rozdrabniamy go widelcem.
Łączymy go z pozostałymi składnikami masy. Całość wykładamy na ciasto. Pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu polewamy odstawioną wcześniej masą i posypujemy wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy.
Źródło zdjęcia: canva/Christian-Fischer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje, przepis autorski