Smakosze.pl Porady Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
canva/LightFieldStudios, Getty Images

Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Praktycznie wszyscy od małego jesteśmy uczeni, aby przed obróbką zawsze umyć mięso pod bieżącą wodą. Niestety jest to ogromny błąd i jak podaje portal abczdrowie, w czasie mycia pryskająca woda może przenosić groźne dla człowieka mikroorganizmy - głównie bakterie ze szczepu Campylobacter jejuni. Rozwiewamy więc wątpliwości i zdecydowanie odradzamy mycie mięsa.

Mycie mięsa może wydawać się równie naturalne, co płukanie wodą surowych warzyw oraz owoców. Te wymagają takiej praktyki, ponieważ na ich skórce często obecny jest kurz, brud i chemia z hodowli.

W przypadku mięsa nie jest to jednak tak oczywiste - nasze mamy uczyły nas, że jest to konieczność. Specjaliści od żywienia odradzają jednak mycie mięsa i tłumaczą, że w taki sposób zwiększa się jedynie zagrożenie dla zdrowia.

Mycie mięsa przed gotowaniem

Jak czytamy na portal.abczdrowie.pl, mycie mięsa daje zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Na jego powierzchni bytuje bakteria Campylobacter jejuni, która odpowiada za aż 35 proc. zakażeń odzwierzęcych w całej Unii Europejskiej. Wraz z kropelkami wody, które odbijają się od mięsa, bakteria przedostaje się na blaty, noże czy sztućce.

Z danych podanych przez portal wynika, że przeciętny Polak w ciągu jednego roku pochłania około 65 kilogramów mięsa. Wyliczono, że aż 25 kg rocznego spożycia stanowi mięso drobiowe.

W 100 gramach skóry z kurczaka można znaleźć nawet 100 tysięcy bakterii. Co ciekawe, badania dr Anny Woźniak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pokazały, że bakteria Campylobacter jejuni staje się coraz mniej wrażliwa na antybiotyki.

Jak walczyć z groźną bakterią?

Podstawą jest oczywiście zachowanie wszystkich zasad czystości i higieny. Przed każdym posiłkiem należy dokładnie myć dłonie, a wszelkie przyrządy kuchenne wyczyścić od razu po użyciu.

Bakteria Campylobacter może wywoływać silne zatrucie pokarmowe, które jest szczególnie niebezpieczne dla osób starszych i dzieci. Podgrzewanie produktów spożywczych do temp. powyżej 60 stopni Celsjusza, przez minimalnie 15 minut, zabija bakterię.

Z tego powodu ryzykowne jest jedzenie niedogotowanych i wpół surowych mięs, szczególnie drobiu i wieprzowiny. Dobrym przyzwyczajeniem jest używanie z desek do krojenia o różnych kolorach, które odpowiadają danym produktom. Zachowanie takich zasad BHP pozwala wykluczyć ewentualne zagapienie się podczas gotowania.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ubijać kotlety schabowe. Ten tekst pokazuje przepis na kotlety mielone wypełnione roztopionym żółtym serem.

Mycie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/dimapridannikov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy