Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Praktycznie wszyscy od małego jesteśmy uczeni, aby przed obróbką zawsze umyć mięso pod bieżącą wodą. Niestety jest to ogromny błąd i jak podaje portal abczdrowie, w czasie mycia pryskająca woda może przenosić groźne dla człowieka mikroorganizmy - głównie bakterie ze szczepu Campylobacter jejuni. Rozwiewamy więc wątpliwości i zdecydowanie odradzamy mycie mięsa.
Mycie mięsa może wydawać się równie naturalne, co płukanie wodą surowych warzyw oraz owoców. Te wymagają takiej praktyki, ponieważ na ich skórce często obecny jest kurz, brud i chemia z hodowli.
W przypadku mięsa nie jest to jednak tak oczywiste - nasze mamy uczyły nas, że jest to konieczność. Specjaliści od żywienia odradzają jednak mycie mięsa i tłumaczą, że w taki sposób zwiększa się jedynie zagrożenie dla zdrowia.
Mycie mięsa przed gotowaniem
Jak czytamy na portal.abczdrowie.pl, mycie mięsa daje zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Na jego powierzchni bytuje bakteria Campylobacter jejuni, która odpowiada za aż 35 proc. zakażeń odzwierzęcych w całej Unii Europejskiej. Wraz z kropelkami wody, które odbijają się od mięsa, bakteria przedostaje się na blaty, noże czy sztućce.
Z danych podanych przez portal wynika, że przeciętny Polak w ciągu jednego roku pochłania około 65 kilogramów mięsa. Wyliczono, że aż 25 kg rocznego spożycia stanowi mięso drobiowe.
W 100 gramach skóry z kurczaka można znaleźć nawet 100 tysięcy bakterii. Co ciekawe, badania dr Anny Woźniak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pokazały, że bakteria Campylobacter jejuni staje się coraz mniej wrażliwa na antybiotyki.
Jak walczyć z groźną bakterią?
Podstawą jest oczywiście zachowanie wszystkich zasad czystości i higieny. Przed każdym posiłkiem należy dokładnie myć dłonie, a wszelkie przyrządy kuchenne wyczyścić od razu po użyciu.
Bakteria Campylobacter może wywoływać silne zatrucie pokarmowe, które jest szczególnie niebezpieczne dla osób starszych i dzieci. Podgrzewanie produktów spożywczych do temp. powyżej 60 stopni Celsjusza, przez minimalnie 15 minut, zabija bakterię.
Z tego powodu ryzykowne jest jedzenie niedogotowanych i wpół surowych mięs, szczególnie drobiu i wieprzowiny. Dobrym przyzwyczajeniem jest używanie z desek do krojenia o różnych kolorach, które odpowiadają danym produktom. Zachowanie takich zasad BHP pozwala wykluczyć ewentualne zagapienie się podczas gotowania.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ubijać kotlety schabowe. Ten tekst pokazuje przepis na kotlety mielone wypełnione roztopionym żółtym serem.
Źródło zdjęcia: canva/dimapridannikov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
Źródło: portal.abczdrowie.pl