Jak ubijać kotlety schabowe?
Kotlety schabowe są wręcz dobrem narodowym Polaków - co tydzień w całej Polsce dochodzą z mieszkań i domów dźwięki rozbijania schabowych. Aby uzyskać mięso o odpowiedniej miękkości, należy zastosować się do poniższych. Warto także zakrywać kotlety przed uderzaniem folią spożywczą, co zapobiegnie rozpryskom kawałków mięsa.
Kotlety schabowe są dobrze znanym i lubianym daniem, które na polskich stołach pojawiają się nad wyraz często. Chrupiąca panierka skrywa w sobie delikatne i soczyste mięso, a tak pyszny efekt idealnie pasuje na obiad z ziemniakami i mizerią.
Wiele osób do dzisiaj nie zna jednak technik, dzięki którym ubijanie mięsa jest nie tylko prostsze, lecz również bezpieczniejsze. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ta prosta czynność może doprowadzić do poważnego zatrucia, jeśli nie zachowa się zasad bezpieczeństwa.
Owiń schabowe folią spożywczą
Po pokrojeniu, oczyszczeniu i podsuszeniu mięsa, nie zabieraj się od razu za rozbijanie go tłuczkiem. Poświęć jedną minutę i owiń schab folią spożywczą lub zwykłą czystą torebką foliową jak do pakowania kanapek.
Dopiero po owinięciu możesz zacząć uderzać narzędziem. Bez folii kropelki wody i fragmenty mięsa mogą zostać rozrzucone przez tłuczek po całej kuchni. Na surowym mięsie znajduje się wiele niebezpiecznych patogenów - nikt nie chce, aby dostały się na sztućce, którymi je się gotowe dania.
Pod deskę podłóż suchą ściereczkę
Jeśli twoi sąsiedzi skarżą się na częste stukanie, a ciebie zaczyna już boleć głowa od hałasu, podłóż zwykłą ściereczkę pod deskę, na której rozbijasz kotlety schabowe do obiadu. W taki sposób wygłuszysz nieco głośne dźwięki.
Ściereczka pozwala także zminimalizować ewentualne przesuwanie się deski po blacie. Nie rozbijaj mięsa bardziej niż do grubości około 7 mm. Zbyt cienka warstwa z łatwością rozrywa się od delikatnego dotyku.
Jak smażyć schabowe?
Przede wszystkim przed panierowaniem dobrze wysusz mięso, żeby panierka nie odpadła. Olej do smażenia powinien być silnie rozgrzany, żeby bułka tarta nie zdołała nasiąknąć nadmiarem tłuszczu. Temp. jest idealna, gdy kawałek bułki tartej zaczyna intensywnie skwierczeć po wrzuceniu do oleju.
Ostatnim etapem jest odsączenie gorącego tłuszczu z usmażonych schabowych. Wystarczy położyć je na kilka minut na ręczniku papierowym, a gotowa potrawa będzie idealnie chrupiąca i nie za bardzo tłusta.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak gotować idealny ryż za każdym razem. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje