Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
Gołąbki skuszą każdego smakosza. Kiedyś potrawa ta przyrządzana bez mięsa. Przepis z 1914 roku wskazuje, że w kapuściane liście zawijało się aromatyczne grzyby wymieszane z ryżem i tak przyrządzone roladki podawało się z sosami. Koniecznie spróbujcie tego dania — będzie miłą odmianą od mięsnego rarytasu.
Sposobów na gołąbki jest wiele. Niektórzy kapustę faszerują jedynie mięsem, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w farszu, zabraknąć mogło ryżu. Bezmięsna receptura z 1914 roku ujawnia jeszcze inny, pyszny dodatek wykorzystywany do przyrządzenia tej potrawy — grzyby. Sprawdźcie jak zrobić taką wersję klasycznego dania kuchni polskiej.
Przepis na wyśmienite gołąbki z 1914 roku
Składniki:
1 główka kapusty średniej wielkości
200 g ryżu
2 łyżki masła
6 suszonych grzybów
śmietana 18% (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wraz z grzybami i masłem, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Podgotowane grzyby kroimy w kostkę, a farsz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy ją w dużym garnku. Warzywo zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Następnie obracamy je i gotujemy przez kolejne 10 minut. Główkę studzimy i delikatnie zdejmujemy z niej liście.
Każdy liść wypełniamy farszem grzybowo-ryżowym i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki obwiązujemy sznurkiem i przenosimy je do garnka. Zalewamy je wodą.
Danie dusimy na małym ogniu do dwóch godzin. Gotowanie kończymy, gdy gołąbki będą miękkie. W międzyczasie możemy je podlać śmietaną. Podajemy z sosem koperkowym lub ogórkowym.
Wskazówka: zastępując masło oliwą z oliwek, przyrządzimy równie smaczne, a znacznie zdrowsze gołąbki. Jeżeli dodatkowo zrezygnujemy ze śmietany, danie będzie wegańskie.
Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: pularda