Czy sos sojowy jest zdrowy?
Tradycyjny sos sojowy produkowany jest według mocno skomplikowanej procedury, polegającej głównie na długim fermentowaniu mieszaniny soi, pszenicy, wody, soli oraz specjalnej pleśni. Taką mieszaninę wlewa się do zbiorników fermentacyjnych, gdzie leżakuje przez kilka miesięcy.
Po fermentacji całość układa się na tkaninie przypominającej bawełnianą gazę używaną w serowarstwie. Następnie prasuje się masę, a płyn, który z niej wycieka, butelkuje się, pasteryzuje, nalepia etykiety i wysyła do dystrybutorów. Miłośnicy sosu sojowego z całego świata potrafią wydawać spore sumy na dobrej jakości sos.
Sos sojowy zamiast maggi
Od jakiegoś czasu panuje tendencja w zachodniej kulturze do wymiany tradycyjnej maggi właśnie na sos sojowy. Garściami czerpiemy z kultury japońskiej i dodajemy sos sojowy do wielu dań, takich jak zupy, marynowane mięsa czy nawet jajecznicę.
Dużą część dostępnego sosu w naszych sklepach wytwarza się za pomocą hydrolizy kwasowej, czyli podgrzewaniu soi do 80 stopni Celsjusza i mieszania z kwasem chlorowodorowym . W ciągu kilku dni uzyskuje się produkt podobny, do tradycyjnego sosu.
Trzeba jednak pamiętać, że taki sos jest pozbawiony wielu smakowych substancji, które odpowiadają także za kolor i aromat - te są więc do niego dodawane osobno. Proces hydrolizy powoduje również wytwarzanie wielu niekorzystnych substancji chemiczny, w tym rakotwórczych. Nie warto więc sięgać po najtańsze warianty.
Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Źródło: canva.com/Leung Cho Pan
Jaki sos sojowy wybrać?
W Japonii nie wolno sprzedawać ani nawet nazywać produktu otrzymanego drogą hydrolizy mianem sosu sojowego. W innych krajach nie ma jednak takich regulacji, a więc klienci muszą być znacznie bardziej świadomi i powinni uważnie przyglądać się składom na etykietach.
Generalnie najlepszym kryterium wyboru jest w przypadku sosu sojowego cena. Im ta jest wyższa, tym większa szansa na kupno tradycyjnego i naturalnego produktu. Dodawane do zestawów sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej na wynos małe buteleczki sosu, najczęściej są właśnie jego tańszym zamiennikiem, dlatego zalecamy ich unikanie.
Dobry jakościowo sos powinien zawierać jedynie soję, pszenicę, wodę oraz sól. Jeśli w składzie widnieją barwniki, konserwanty lub inne składniki, a dodatkowo cena sosu jest podejrzanie niska, istnieje duża szansa, że trzymasz w ręku tanią podróbkę oryginalnego sosu przygotowanego według klasycznej receptury.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: barbellkitchen.pl