Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czego nie robić z patelnią, by jej nie zniszczyć?
Adam Moskal
Adam Moskal 18.04.2021 02:00

Czego nie robić z patelnią, by jej nie zniszczyć?

Patelnia z powłoką ceramiczną
Pixabay/fotoblend

Patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni - bez niej smażenie potraw czy delikatne duszenie byłoby sporym wyzwaniem. Dlatego, jeśli jesteś w posiadaniu drogich patelni, których wymiana kosztowałaby wiele pieniędzy, warto wiedzieć jak o nie dbać. 

Wiele osób nie szanuje swoich podstawowych sprzętów i widać po nich liczne niedoskonałości. Wgniecenia, odrywająca się nieprzywierająca powłoka, rysy czy zacieki to wskazówki, aby zacząć przykuwać większą wagę do swojej własności. Dzięki temu można zaoszczędzić pieniądze i być bardziej ekologicznym. 

Nie wkładaj patelni po smażeniu do wody

To podstawowa zasada utrzymania tego naczynia w dobrej kondycji i gotowości do pracy. Gwałtowna zmiana temperatury wywiera ogromną presję na metal, a siły, jakie na niego oddziałują, mogą wytwarzać charakterystyczne odgniecenia, czy odrywającą się powłokę. 

Zamiast tego odstaw patelnie na bok do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy możesz zabrać się za mycie. Warto korzystać wtedy z delikatnego detergentu oraz gąbki, która nie jest zbyt twarda. W przypadku patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwnej nie musisz martwić się o delikatność, gdyż te materiały ciężko zarysować. 

Jak dbać o patelnię ceramiczną?

Patelnia pokryta powłoką ceramiczną jest doskonałym wyborem dla ludzi, którzy chcą smażyć na całkowicie ekologicznym naczyniu. Ceramika, w przeciwieństwie do innych pokryć, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji podczas podgrzewania. 

Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście  prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Przed pierwszym użyciem należy patelnie posmarować odrobiną oleju i pozbyć się jego nadmiaru ręcznikiem papierowym. Tak nasmarowane naczynie wystarczy włożyć do szafki i przechowywać z dala od światła słonecznego. Bezpośrednio przed smażeniem warto dodać jeszcze odrobinę oleju, aby utrwalić ochronną powłokę. 

Źródło: cottonbro, Pexels

Po umyciu powierzchni przy pomocy płynu do naczyń lub innego detergentu, trzeba powtórzyć czynność z olejowaniem. Nie należy zmywać patelni w zmywarce - w urządzeniu panuje zbyt wysoka temperatura, a detergent jest na tyle silny, że może zniszczyć ceramiczną powłokę.

Zawsze używaj łyżki czy szpatułki z miękkiego materiału

Twarde metalowe szczypce i inne ręczne narzędzia mogą z łatwością uszkodzić nawet wytrzymałą powłokę ceramiczną. Dlatego zawsze wybieraj przyrządy wykonane z drewna, silikonu i innych delikatnych materiałów. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dom-akcesoria.pl; kobieceinspiracje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia