Obłędną surówkę z kapusty pekińskiej robię z 5 składników. Pasuje do wszystkiego

Bez dobrej surówki często nie ma obiadu. Idealnie skomponowane warzywa, czasem również owoce z dressingiem i przyprawami, nadają niespotykanej głębi całemu daniu. Osobiście jestem fanem surówek lekkichm które dodają świeżości i chrupnięcia podczas jedzenia obiadu.
Dzisiaj skupię się na surówce z kapusty pekińskiej, To wariacja kultowego colesława, który króluje przy wielu daniach głównych. Moja wersja jest jednak znacznie lżejsza, dzięki czemu nie trzeba martwić się o linię.
Bogactwo kapusty pekińskiej
Ogromną zaletą pekinki jest jej lekkość - według specjalistów jest najlżejszą i najbardzieju lekkostrawną z dostępnych kapust. Dlatego może ją spożywać niemal każdy. Pysznie smakuje na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wywodzi się z Chin, stąd jej tak duża popularność w daniach kuchni orientalnych.
Jest bogata w związki siarki, które korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, hamując starzenie. Działa przeciwzapalnie i ułatwia leczenie reumatyzmu. Kapusta pekińska pełna jest witaminy C, biorącej udział w biosyntezie kolagenu, co również pozytywnie działa na skórę. To świetne źródło kwasu foliowego i żelaza, dlatego zaleca się, aby tę kapustę jadły kobiety w ciąży.

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
Kolejną zaletą mojego przepisu jest łatwa dostępność wszystkich składników. U większości z nas znajdują się już w lodówce, więc nawet nie trzeba wychodzić do sklepu. W przepisie zawarłem jabłko, które z powodzeniem można wymienić na gruszkę - jeśli tylko lubisz eksperymentować w kuchni.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 2 kwaśne jabłka lub gruszki
- 6 kiszonych ogórków
- 8 łyżek jogurtu greckiego
- sól wraz z pieprzem

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Gotowanie zaczynam od dokłądnego umycia wszystkich warzyw oraz owoców w wodzie. Jeśli chcę mieć pewność, używam metody, która usuwa wszystkie pestycydy, robaki i larwy.
Kapustę następnie cienko szatkuję, przerzucam do miski i posypuje odrobiną soli. Po paru minutach, gdy zmięknie, odciskam ją z nadmiaru wody i wrzucam z powrotem do miski.
Jabłko (lub gruszkę) i marchewkę obieram ze skórki, to samo robię z ogórkami kiszonymi. Ścieram je na tarce o dużych oczkach, odciskam z wody i wrzucam do kapusty.

Jogurt grecki doprawiam solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zalewam nim składniki i dokłądnie mieszam. Odstawiam surówkę na 15 minut do lodówki. W tym czasie pozostała woda w warzywach i owocach wysączy się, co rozrzedzi jogurt. Na koniec mieszam ostatni raz i podaję, najczęściej z kotletami schabowymi lub pieczonym kurczakiem. Smacznego.





































