Szkodliwe właściwości rzodkiewki
Rzodkiewka uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się szczególnie dla ludzi będących na diecie. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się jedynie 14 kcal. Niestety, nie każdy człowiek może bezkarnie spożywać ten smaczny produkt.
Jej specyficzny, delikatnie ostry smak jest wynikiem obecności olejków eterycznych oraz sporej ilości siarki. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust po zjedzeniu rzodkiewki jest właśnie efektem trawienia związków siarki zawartych w roślinie.
Rzodkiewka nasila problemy z układem trawiennym
Zbyt duże spożycie rzodkiewki jest zazwyczaj gwarancją nieprzyjemnego "odbijania się" - gazy wytworzone w czasie trawienia muszą znaleźć ujście. Wtedy czujemy w ustach i nozdrzach intensywny siarkowy zapach, który niektórym może kojarzyć się z jajecznym aromatem.
Duża ilość siarki w diecie sprawia, że problemy związane z zapaleniem wątroby, nieżytem jelit, chorobą wrzodową żołądka, czy zapaleniem śluzówki dróg pokarmowych nasilają się. Na skutek tego można odczuwać silny ból, czy chociażby zaparcia.
Na co pomaga rzodkiewka?
Małe korzenie rzodkiewki zawierają witaminy C, A, PP, B1, a także minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. 95% jej wagi stanowi woda, co może być wyjaśnieniem tak niskiej kaloryczności. Z tego powodu wszyscy, poza wymienionymi wyżej chorymi, mogą jeść ją dowoli.
Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Regularne spożywanie tego warzywa poprawia odporność, stan skóry włosów oraz paznokci, wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu, a sama rzodkiewka wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Warto kupować warzywo hodowane na dobrze użyźnionej i wilgotnej glebie, wtedy bowiem smakuje najlepiej.
Źródło: ehaurylik, Getty Images Pro
Co można ugotować z rzodkiewki?
Klasycznym sposobem wykorzystania tego warzywa jest przygotowanie białego twarożku z rzodkiewką oraz zieloną cebulką. Wszystkie składniki rozdrabnia się, łączy w dużej misce, chłodzi w lodówce, a następnie smaruje kanapki.
Z rzodkiewki można wykonywać również wiele różnych dekoracji do sałatek, mięs czy galaret. Doskonale sprawdza się w zupie krem z ogórkiem, czy lekkiej sałatce z tuńczykiem. Najlepszym daniem, które stricte kojarzy się z rzodkiewką, jest rzodkiewkowy chłodnik - idealna zupa na gorące lato.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wsieci24.pl; wielkiezarcie.com