Smakosze.pl Porady Czym doprawiać i jak zagęścić flaki?
canva/Dar1930

Czym doprawiać i jak zagęścić flaki?

26 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaki należą do grupy najbardziej tradycyjnych polskich potraw, choć do dzisiaj niektórzy reagują na jej widok negatywnymi emocjami. Jeśli chcesz, aby zupa uzyskała idealny aromat, dopraw ją przede wszystkim majerankiem i słodką papryką. W celu zagęszczenia polecamy dodawać do niej jasną zasmażkę lub zwykłą tartą bułkę.

Flaki są na tyle popularną zupą, że każdy Polak doskonale ją zna - mimo że nie wszyscy są jej fanami. Największą konsternację wywołuje fakt użycia żołądków, które bez odpowiedniego doprawienia, nie smakują dobrze.

Z tego powodu tak ważne jest stosowanie przypraw, które skutecznie maskują nieprzyjemny aromat flaczków, a także nadają zupie pyszny aromat. Niżej wyjawiamy dodatkowo czym najlepiej zagęszczać flaczki.

Doprawianie flaków

Podstawą tej zupy są przyprawy o silnym zapachu, które tworzą charakterystyczny smak i aromat flaczków. Dzięki nim każdy może cieszyć się miską gęstej i pysznej zupy.

Najważniejszymi przyprawami, które zawsze muszą znaleźć się w garnku z flakami, są majeranek, pieprz oraz słodka papryka w proszku. Bez nich cała potrawa wiele traci na swojej wartości.

Poza powyższym klasycznym zestawem można pokusić się również o użycie cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi, oregano, ostrej papryki w proszku, czosnku granulowanego lub pieprzu cayenne.

Jak zagęścić flaki?

Najbardziej popularnym sposobem jest dodanie zasmażki do zupy. Ważne jest, żeby zasmażka nie była zbyt mocno przesmażona. Ciemna zasmażka ma za mocny smak, który zmieni całe danie.

Innym składnikiem, którego większość ma pod ręką, jest bułka tarta. Po wrzuceniu do wody drobinki bułki pochłaniają ją i zwiększają swoją objętość, co przekłada się na gęstnienie zupy.

Niektórzy stosują również zwykłą kwaśną śmietanę, jednak nie jest to zbyt częste. Śmietana łagodzi smak dania, które z zasady powinno mieć intensywny smak i aromat.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne flaki z imbirem i czosnkiem. Ten tekst wyjawia przepis na rosół z pieczonych warzyw.

Flaki

Źródło zdjęcia: canva/egiss, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy