Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły rosół z pieczonych warzyw
Adam Moskal
Adam Moskal 17.02.2022 01:00

Niezwykły rosół z pieczonych warzyw

Rosół podczas gotowania
canva/Filippo Carlot, Getty Images

Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.

Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny.

Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.

Przepis na rosół z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 cebula

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • ćwiartka selera

  • por

  • główka czosnku

  • 3 pieczarki

  • jabłko

  • pieprz

  • sól

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oliwy

Zacznij od obrania wszystkich warzyw ze skórki poza czosnkiem i cebulą, umyciem ich pod bieżącą wodą, a następnie pokrojenia na mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je oliwą.

Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż staną się złociste. Wrzuć je do garnka z wodą, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Opal cebulę nad palnikiem i wrzuć ją do wywaru.

Pieczarki podsmaż na patelni z odrobiną oliwy i dorzuć je do bulionu. Dopraw go sosem sojowym, obranym i umytym jabłkiem oraz całą główką czosnku i gotuj przez około 2 godziny pod przykryciem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Rosół w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: burczymiwbrzuchu

Zapraszamy na nasz Instagram