Niezwykły rosół z pieczonych warzyw
Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.
Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny.
Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.
Przepis na rosół z pieczonych warzyw
Składniki:
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
por
główka czosnku
3 pieczarki
jabłko
pieprz
sól
liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
Zacznij od obrania wszystkich warzyw ze skórki poza czosnkiem i cebulą, umyciem ich pod bieżącą wodą, a następnie pokrojenia na mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je oliwą.
Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż staną się złociste. Wrzuć je do garnka z wodą, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Opal cebulę nad palnikiem i wrzuć ją do wywaru.
Pieczarki podsmaż na patelni z odrobiną oliwy i dorzuć je do bulionu. Dopraw go sosem sojowym, obranym i umytym jabłkiem oraz całą główką czosnku i gotuj przez około 2 godziny pod przykryciem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: burczymiwbrzuchu