Smakosze.pl
Śledzie na talerzu z cebulką i ogórkiem

canva/Jofelle Tesorio

Czym różni się śledź od matiasa?

24 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z różnic między śledziami i matiasami. Często w ferworze świątecznych przygotowań sięgamy po to, co znajdziemy w sklepie. Tymczasem różnica między tymi produktami jest kolosalna.

Nie z każdych śledzi przyrządzimy pyszną sałatkę poznańską. Część z nich nie sprawdzi się tez do zrobienia śledzia pod pierzynką. Przed zakupem ryby do przygotowania świątecznych potraw warto poczytać, czym się charakteryzują wybrane przez nas produkty. W ten sposób unikniemy błędów w sztuce kulinarnej.

Sałatka jarzynowa

Ekspresowa sałatka jarzynowa. Przepis dla zabieganych

CZYTAJ DALEJ

Czym charakteryzują się matiasy?

Matiasy to nic innego jak bardzo młode śledzie, które nie uczestniczyły jeszcze w tarle. Ryby te są tłuste i mało słone. Ich mięso jest zatem delikatne i łatwiej je przyrządzić. Będą doskonałym wyborem do wigilijnych potraw przygotowywanych last minute.

Warto jednak uważnie czytać etykiety produktów, gdyż często producenci używają sformułowania à la matias. Takie produkty nie mają za wiele wspólnego z pyszną rybą i są zwykłym chwytem marketingowym.

Drugą kwestią istotną przy zakupie tej ryby jest jej trwałość. Ze względu na zawartość enzymów pobudzających dojrzewanie tych okazów, matiasy szybciej się psują. Warto więc nie kupować ich dużo wcześniej.

Jeżeli więc planujecie przyrządzić ryby z większym wyprzedzeniem i możecie poświęcić więcej czasu na ich odmaczanie, dobrym wyborem będą śledzie z beczki — takie o dużym zasoleniu. One zdecydowanie lepiej zniosą przechowywanie.

Jakie jeszcze śledzie możemy znaleźć w sklepach?

Jeżeli udacie się na zakupy do sklepu rybnego, być może będziecie mieli okazję kupić uliki. To także są młode i pełnotłuste śledziki. Od matiasów odróżnia je stopień zasolenia oraz fakt, że są wędzone w gorącym dymie.

W niektórych miejscach być może znajdziecie też piklingi. Pod tą nazwą kryją się wędzone w całości śledzie, które procesowi temu poddawane są wraz z wnętrznościami. Pochodzące z Niemiec specjały często sięga się także w Holandii i Norwegii.

Śledzie z beczki

Śledzie z beczki to nie to samo co matiasy

Źródło zdjęcia: canva/Studia72

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >